Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2019. November 27. 22:00, szerda | Helyi
Forrás: NOLATO

Nolato - A sikeres komposztáló projekt folytatódik

Nolato - A sikeres komposztáló projekt folytatódik

A Nolato Magyarország Kft. továbbra is helyben komposztálja a növényi hulladékot.

A Nolato Magyarország Kft. környezettudatos vállalatként a mosonmagyaróvári
vállalkozások közül elsőként 2018 őszétől alkalmazza a mosonmagyaróvári fejlesztésű Compastor technológiát a cég telephelyén keletkező zöld- és szerves hulladékok komposztálására. A szerves hulladékok helyben történő komposzttá alakításával és újrahasznosításával a cég költségkímélő megoldással óvja és védi környezetét: a szerves hulladékokból – elsősorban a lekaszált fűből és az összegyűjtött gallyakból és falevelekből, valamint az étkezdében a dolgozók által szelektíven gyűjtött szerves hulladékból – a költséges elszállítás és ártalmatlanítás helyett környezetbarát és hatékony technológiával helyben állítanak elő vegyszermentes, egészségestáptalajt, amit a Nolato telephely növényeinek táplálására, gondozására használnak fel.

A Nolato Magyarország pozitívan fogadta Pásztor József mosonmagyaróvári feltaláló tavalyi megkeresését és a gyors komposztálásra felajánlott Compastor technológiát, így a Nolato telephelyén 2018 év eleje óta gyűjtik a szerves hulladékot, melyből 2018 őszén komposzt prizmát hoztak létre a cég telephelyén.

A környezettudatos gazdálkodás az egész Nolato Cégcsoportra jellemző, ennek megfelelően gondolkodunk és dolgozunk a Nolato Magyarország Kft-nél is – mondta el Szép Károly Flow menedzser, aki a komposztálási projektet kézben tartja a Nolatonál. A Nolato környezettudatossága már eddig is több módon megnyilvánult. Az elektromos hálózatból érkező általánosan használt áram helyett drágább, de 100 százalékban zöld (alternatív, környezetkímélő módon előállított) villamos energiát használunk fel a működésünkhöz. Az elavult világítást lecseréltük a környezetbarát, kevesebb energiát használó led világításra. A gyártási technológiához használt hűtő berendezéseknél pedig előnyben részesítjük azokat a modern hűtő berendezéseket,
amelyek télen a hideg külső levegőt is felhasználják a hűtéshez, így a hagyományos eszközökhöz képest mintegy 25 %-os energia megtakarítást érnek el.

A Compastor komposztáló technológiát kínáló cég 2018-as megkeresését örömmel fogadtuk – mondta el Szép Károly. A Nolato mosonmagyaróvári telephelyén 2018 elejétől egy helyre gyűjtöttük a lekaszált füvet, a gallyakat, ősszel a lehulló faleveleket és a szerves hulladékból a szakemberek közreműködésével komposztáló prizmát hoztunk létre.

2019 júniusától a Nolato a komposztálandó anyagok körét kiterjesztette a cég éttermében keletkező komposztálható hulladékokra is. A komposztálási technológiát biztosító Compastor szakemberei ekkor oktatást tartottak a cég dolgozóinak arról, hogyan gyűjtsék szelektíven a céges étkezdében keletkező hulladékot, hiszen az élelmiszer hulladék, gyümölcsmaradék, sőt még a szalvéta is sikeresen komposztálható. A Nolato étkezdéjében ugyanekkor a gyűjtést segítő szelektív gyűjtőedényeket és tájékoztató anyagokat helyeztek ki.

Szép Károly kérte munkatársait, hogy a jövőben még tudatosabban figyeljenek oda a hulladékok szelektív gyűjtésére, és hangsúlyozta, hogy a szeletív gyűjtés és a Compastor technológia alkalmazása nagy segítség a dolgozók szemléletformálásában, a környezettudatos gondolkodásmód terjesztésében is.

A sikeres komposztáló akció első szakaszának záróeseményére 2019 november 14-én került sor, amikor az egy éve létrehozott komposztáló prizmát a szakemberek segítségével megbontották. Az egy éve behelyezett szerves hulladék az oltóanyagnak és a prizmába helyezett giliszták közreműködésének köszönhetően ennyi idő alatt tápanyagban dús, a növények ültetéséhez és táplálásához kiválóan alkalmas, teljesen homogén komposzttá alakult át.

A szakemberek a frissen kinyert komposzt felhasználásával három virágtartóba ültettek el növényeket, valamint egy facsemetét is elültettek a Nolato telephelyén. A komposztáló prizma aljáról kinyert tápanyagokban különösen gazdag, így a növények tápanyagpótlására kiváló komposztlét palackozták, majd a komposzthalmot friss szerves hulladékkal pótolták vissza és újra etakarták azt. Az egyszer létrehozott komposztprizma ugyanis a kész komposzt kinyerésével és a
friss szerves hulladék behelyezésével folyamatosan működtethető, a hulladék komposztálása folytatható.

Mivel a technológia bevált, a Nolato a jövőben is folytatni fogja a telephelyén keletkező szerves hulladékok gyűjtését, és komposztálását, hogy ezzel is óvja környezetét – mondta el Szép Károly, a Nolato projektvezetője. Pásztor József feltaláló, a Compastor technológia tulajdonosa méltatta a Nolato hozzáállását a környezet védelméhez. Mint elmondta:Mosonmagyaróváron a Nolato az
egyetlen termelő vállalkozás, amely ezt a módszert használja a hulladékok mennyiségének csökkentésére.

A Compastor technológia

A Compastor technológia egy olyan zöld technológia, amely egy speciálisan történő
komposztálással olcsón, gyorsan, hatékonyan és eredményesen dolgozza fela lakosságnál, az intézményeknél és a cégeknél keletkezőzöld és szerves hulladékokat.
Bármilyen szerves hulladék feldolgozható ilyen módon, keletkezzen az a környezetben, a telephelyen, a konyhán, vagy a dolgozók által szelektíven gyűjtött zöld és szerves hulladékokból.

A Compastor technológia költségkímélő, mert nem keletkezik szállítási és hulladék díj, valamint a telephely növényeinek gondozásához a parkosítás során, vagy a virágládákba ültetett növények esetében nem kell virágföldre költeni, hiszen a komposztot helyben állítják elő.Az eljárás tökéletesen megfelel a környezetvédelmi és újrahasznosítási szempontnak: a helyben keletkezett hulladékot helyben, helyi munkaerővel dolgozzák fel, és így helyben felhasznált értékes termőföldet állítanak elő.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 17:46, szerda | Helyi

Személyesen is látogathatók az idősek otthonában élők

Az enyhülő korlátozások között, az Idősek Bentlakákos Intézményeire is új szabályokat vezettek májusban. Ennek értelmében ismét látogathatók az ott élő idős rokonok.

2021. Május 12. 08:09, szerda | Helyi

Két templom, egy örökség

Két templom és három kisebb szakrális emlékmű újul meg egy határon átnyúló program keretében, Mosonmagyaróváron és Pozsonyban. A projekt célja az egyházi kulturális örökség kiemelése.

2021. Május 11. 16:24, kedd | Helyi

Várják a javaslatokat a Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjra

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata az idei évben is odaítéli a “PRO URBE MOSONMAGYARÓVÁR" kitüntető érmet és a kitüntetéssel járó díjat. A javaslatokat június 7-ig várják.

2021. Május 11. 13:19, kedd | Helyi

Segítség a tervezethez

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet május 20-án automatikusan bevallássá válik.