Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2019. November 27. 22:00, szerda | Helyi
Forrás: NOLATO

Nolato - A sikeres komposztáló projekt folytatódik

Nolato - A sikeres komposztáló projekt folytatódik

A Nolato Magyarország Kft. továbbra is helyben komposztálja a növényi hulladékot.

A Nolato Magyarország Kft. környezettudatos vállalatként a mosonmagyaróvári
vállalkozások közül elsőként 2018 őszétől alkalmazza a mosonmagyaróvári fejlesztésű Compastor technológiát a cég telephelyén keletkező zöld- és szerves hulladékok komposztálására. A szerves hulladékok helyben történő komposzttá alakításával és újrahasznosításával a cég költségkímélő megoldással óvja és védi környezetét: a szerves hulladékokból – elsősorban a lekaszált fűből és az összegyűjtött gallyakból és falevelekből, valamint az étkezdében a dolgozók által szelektíven gyűjtött szerves hulladékból – a költséges elszállítás és ártalmatlanítás helyett környezetbarát és hatékony technológiával helyben állítanak elő vegyszermentes, egészségestáptalajt, amit a Nolato telephely növényeinek táplálására, gondozására használnak fel.

A Nolato Magyarország pozitívan fogadta Pásztor József mosonmagyaróvári feltaláló tavalyi megkeresését és a gyors komposztálásra felajánlott Compastor technológiát, így a Nolato telephelyén 2018 év eleje óta gyűjtik a szerves hulladékot, melyből 2018 őszén komposzt prizmát hoztak létre a cég telephelyén.

A környezettudatos gazdálkodás az egész Nolato Cégcsoportra jellemző, ennek megfelelően gondolkodunk és dolgozunk a Nolato Magyarország Kft-nél is – mondta el Szép Károly Flow menedzser, aki a komposztálási projektet kézben tartja a Nolatonál. A Nolato környezettudatossága már eddig is több módon megnyilvánult. Az elektromos hálózatból érkező általánosan használt áram helyett drágább, de 100 százalékban zöld (alternatív, környezetkímélő módon előállított) villamos energiát használunk fel a működésünkhöz. Az elavult világítást lecseréltük a környezetbarát, kevesebb energiát használó led világításra. A gyártási technológiához használt hűtő berendezéseknél pedig előnyben részesítjük azokat a modern hűtő berendezéseket,
amelyek télen a hideg külső levegőt is felhasználják a hűtéshez, így a hagyományos eszközökhöz képest mintegy 25 %-os energia megtakarítást érnek el.

A Compastor komposztáló technológiát kínáló cég 2018-as megkeresését örömmel fogadtuk – mondta el Szép Károly. A Nolato mosonmagyaróvári telephelyén 2018 elejétől egy helyre gyűjtöttük a lekaszált füvet, a gallyakat, ősszel a lehulló faleveleket és a szerves hulladékból a szakemberek közreműködésével komposztáló prizmát hoztunk létre.

2019 júniusától a Nolato a komposztálandó anyagok körét kiterjesztette a cég éttermében keletkező komposztálható hulladékokra is. A komposztálási technológiát biztosító Compastor szakemberei ekkor oktatást tartottak a cég dolgozóinak arról, hogyan gyűjtsék szelektíven a céges étkezdében keletkező hulladékot, hiszen az élelmiszer hulladék, gyümölcsmaradék, sőt még a szalvéta is sikeresen komposztálható. A Nolato étkezdéjében ugyanekkor a gyűjtést segítő szelektív gyűjtőedényeket és tájékoztató anyagokat helyeztek ki.

Szép Károly kérte munkatársait, hogy a jövőben még tudatosabban figyeljenek oda a hulladékok szelektív gyűjtésére, és hangsúlyozta, hogy a szeletív gyűjtés és a Compastor technológia alkalmazása nagy segítség a dolgozók szemléletformálásában, a környezettudatos gondolkodásmód terjesztésében is.

A sikeres komposztáló akció első szakaszának záróeseményére 2019 november 14-én került sor, amikor az egy éve létrehozott komposztáló prizmát a szakemberek segítségével megbontották. Az egy éve behelyezett szerves hulladék az oltóanyagnak és a prizmába helyezett giliszták közreműködésének köszönhetően ennyi idő alatt tápanyagban dús, a növények ültetéséhez és táplálásához kiválóan alkalmas, teljesen homogén komposzttá alakult át.

A szakemberek a frissen kinyert komposzt felhasználásával három virágtartóba ültettek el növényeket, valamint egy facsemetét is elültettek a Nolato telephelyén. A komposztáló prizma aljáról kinyert tápanyagokban különösen gazdag, így a növények tápanyagpótlására kiváló komposztlét palackozták, majd a komposzthalmot friss szerves hulladékkal pótolták vissza és újra etakarták azt. Az egyszer létrehozott komposztprizma ugyanis a kész komposzt kinyerésével és a
friss szerves hulladék behelyezésével folyamatosan működtethető, a hulladék komposztálása folytatható.

Mivel a technológia bevált, a Nolato a jövőben is folytatni fogja a telephelyén keletkező szerves hulladékok gyűjtését, és komposztálását, hogy ezzel is óvja környezetét – mondta el Szép Károly, a Nolato projektvezetője. Pásztor József feltaláló, a Compastor technológia tulajdonosa méltatta a Nolato hozzáállását a környezet védelméhez. Mint elmondta:Mosonmagyaróváron a Nolato az
egyetlen termelő vállalkozás, amely ezt a módszert használja a hulladékok mennyiségének csökkentésére.

A Compastor technológia

A Compastor technológia egy olyan zöld technológia, amely egy speciálisan történő
komposztálással olcsón, gyorsan, hatékonyan és eredményesen dolgozza fela lakosságnál, az intézményeknél és a cégeknél keletkezőzöld és szerves hulladékokat.
Bármilyen szerves hulladék feldolgozható ilyen módon, keletkezzen az a környezetben, a telephelyen, a konyhán, vagy a dolgozók által szelektíven gyűjtött zöld és szerves hulladékokból.

A Compastor technológia költségkímélő, mert nem keletkezik szállítási és hulladék díj, valamint a telephely növényeinek gondozásához a parkosítás során, vagy a virágládákba ültetett növények esetében nem kell virágföldre költeni, hiszen a komposztot helyben állítják elő.Az eljárás tökéletesen megfelel a környezetvédelmi és újrahasznosítási szempontnak: a helyben keletkezett hulladékot helyben, helyi munkaerővel dolgozzák fel, és így helyben felhasznált értékes termőföldet állítanak elő.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 08:17, kedd | Helyi

Közlekedés a Lajta-hídon

Meghosszabbították a lezárást.

2020. Július 07. 08:16, kedd | Helyi

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

2020. Július 04. 14:55, szombat | Helyi

Kiütötte az MTE a Pápát

A Credobus Mosonmagyaróvár második edzőmérkőzését játszotta ezen a héten.

2020. Július 03. 12:43, péntek | Helyi

Virágosíts Mosonmagyaróvár!

Aki a virágot szereti, jelentkezzen!