Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 06. 09:43, vasárnap | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Nőnek a járulékok és illetékek jövőre

Nőnek a járulékok és illetékek jövőre

A félszuperbruttó 2 millió 424 ezer forint felett maradna meg jövőre, a termőföldként megvásárolt ingatlan értékesítése után pedig a teljes eladási árra személyi jövedelemadót kell majd fizetni...

A cégeknek a teljes éves gépjárműadót január 20-áig be kell fizetniük. A javaslat kimondja: a foglalkoztató által fizetett tb-járulék közvetlen ellenszolgáltatással nem járó fizetési kötelezettség. A munkavállaló által fizetendő járulék mértéke ismét nő.

Idén még mindenkinek 27 százalékkal ki kell egészítenie az szja összevont adóalapját (fél-szuperbruttó), jövőre azonban a személyi jövedelemadó-törvény egyik módosítása szerint ez a szabály megváltozik: az adóalap-kiegészítést csak a 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelem után kell megfizetni, 2013-tól pedig ez is megszűnik.

Meleg étkezésre használható utalvány havi ötezer forintig

Az szja-törvényjavaslat felszámolná azt a nyereséget, amelyet - az indoklás szerint - magánszemélyek azzal értek el, hogy termőföldet vásároltak olcsón, majd ezt átminősíttették, és telekként adták el. Jövőre a szokásos hozam felett már a teljes eladási árra személyi jövedelemadót kell majd fizetni. A szokásos hozam pedig úgy számítható ki, hogy az átruházáskor a forgalmi értékből levonható költségek - ilyen például a beruházás, illetve az átruházás költsége - 0,3 százalékát meg kell szorozni a tulajdonban tartás napjainak a számával.

A cafeteriajuttatást is újraszabja a személyi jövedelemadó-törvényt módosító javaslat. Így például a meleg étkezésre használható utalvány havi 5 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak. Ugyanakkor a vendéglátókártyával igénybe vett meleg étkezés - ideértve az üzemi konyhát is - évi 150 ezer forintig számít béren kívüli juttatásnak. (A jövő évi cafeteria tervekről itt olvashat részletesebben.)

Adómentes rezidensösztöndíj

A törvényjavaslat kiegészíti az szja-törvénynek azt a mellékletét, amely az adómentes tevékenységeket sorolja fel. Eszerint adómentes az orvos rezidensek ösztöndíja, amennyiben azt a Rezidens Támogatási Program keretében kapják.

Az ekho-törvény annyiban módosul, hogy az így adózók körét az új nómenklatúra szerint sorolja át a módosítás, de - az indoklás szerint - érdemben nem változik a személyi kör. A magyarázó szabályok ide sorolják a szakképzett edzőket, a hivatásos sportolókat és a sportvezetőket is.

Ismét nő a munkavállaló által fizetendő járulék mértéke

A foglalkoztató által fizetett tb-járulék közvetlen ellenszolgáltatással nem járó fizetési kötelezettség, a fizetésre kötelezett a közfinanszírozott ellátórendszerek pénzügyi fedezetéhez járul hozzá a társadalombiztosításról szóló törvényt módosító javaslat szerint.

A munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke 7,5 százalékról 8,5 százalékra emelkedik. Ezen belül a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék marad, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 2 százalékról 3 százalékra emelkedik, a munkaerő-piaci járulék pedig 1,5 százalék marad.

Az év első napján érvényes minimálbérről annak másfélszeresére emelkedik az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék minimális alapja. Az állam a beszedett járulékból az Egészségbiztosítási Alapnak a jelenlegi 76,19 százalék helyett 78,26 százalékot utal át jövőre, a maradék a Munkaerőpiaci Alapé. (A jövő évi munkajogi változásokról itt olvashat bővebben.)

Gépjárműadó, átírási illeték, regisztrációs adó

Az autók átírási illetéke gyökeresen átalakul. Jelenleg henger-köbcentiméterenként 18 forint az illeték, amely 1890 köbcenti után 24 forintra ugrik. Az illetéktörvény módosítása a motor teljesítményétől és a kocsi korától teszi függővé az illetéket. Például jelenleg egy 6 éves 1300 köbcentiméteres 80 kilowatt teljesítményű kocsi átírási illetéke 23 400 forint, az új szabályozás szerint viszont januártól 48 000 forint lesz. A gépjárműadó esetében a köbcentihez kötött adómérték a kilowatthoz és a környezetvédelmi osztályhoz kötődik. Az adót jövőre csak a magánszemélyek fizethetik negyedéves bontásban, a cégek január 20-áig, a teljes éves adót kötelesek megfizetni. A regisztrációsadó-törvény módosuló melléklete új környezetvédelmi osztályt vezet be, a 11-es fokozatúnál jobb autókra. Ezzel együtt az adót úgy emeli meg, hogy az új kategóriára jár - némi kerekítéssel - a korábbi legkisebb adó.

PiacésProfit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.