Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Augusztus 13. 09:07, csütörtök | Helyi
Forrás: Flesch Központ

ÖKOZENESULI MOSONMAGYARÓVÁRON

ÖKOZENESULI MOSONMAGYARÓVÁRON

A Zeneiskolai Innovációk Mosonmagyaróváron című pályázat keretében táborozhattak zeneiskolák Mosonmagyaróváron júniusban.

Az Ökozenesuliban még a folyópartok tisztaságában is segítettek. Az egész pályázat célja a bevont tanulók környezeti nevelése, tanórán kívüli öko-programok szervezése által a környezettudatosság, egészséges életmód iránti érdeklődés felkeltése, közlekedési ismeretek oktatásának fejlesztése az intézményben, pedagógusok szakmai fejlődésének elősegítése a projektidőszak alatt hagyományteremtő szándékkal. A célok megvalósítására 14,58 millió forint támogatásban részesül a Kedvezményezett az Európai Unió által.

A TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0130 számú közel 15 millió forintos Európai Unió által nyújtott pályázati támogatás egyik programelemeként még Szlovákiából is érkeztek ütősök táborozni Mosonmagyaróvárra. 2015 júniusában a 25 éves Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes vezetésével zajlott a tábor, melyre öt városból és Szlovákiából, Somorjáról is érkeztek zeneiskolások. A Mosonmagyaróvári Ütőegyüttest a Mosonyi Mihály Zeneiskola tehetségesebb ütősei alkotják. A koncerteken kívül gyakran vesznek részt országos és regionális versenyeken, melyen többször szereztek már dobogós helyezéseket is. A tavalyi évben sikerült első ízben megrendezni táborukat, melyre Zalaegerszeg, Tapolca, Veszprém és Mór zeneiskolásai látogattak el.

Idén az Európai Unió által támogatott pályázat keretében már hat naposra bővítethették rendezvényüket, melyet sikerült nemzetközi szintre is emelni. Csatlakozott a négy magyarországi város mellé csatlakozott Pécs és a szlovákiai Somorja. A mindennapos próbák mellett előadásokat hallgathattak a gyakorlásról, régi különleges hangszerekről, de természetesen más, könnyedebb programokon is részt vettek az ideérkező ütősök. Két flash mobot tartottak Mosonmagyaróváron és Győrben, melyen kb harminc táncossal pezsdítették fel a hangulatot. A gyakorlások, worshopok és előadások mellett voltak közös zenélések, melyet sok mosonmagyaróvári és ideérkező vendég is élvezhetett. A tábor közel száz résztvevője pedig mindemellett megismerhette Mosonmagyaróvár nevezetességeit, látnivalóit. Több olyan interaktív játék is volt, melyek célja a csapatépítés volt a szórakozás, kikapcsolódás mellett. Egész héten a víz es a természet játszotta a zene mellett a főszerepet. Igyekeztek, hogy a gyerekek es a felnőttek testközelből megismerjék a Duna, Lajta környezetét. Megtisztították mindkét folyópart egy szakaszát, kipróbálhatták a sárkányhajózást, közben előadást hallhattak a folyóink szabályozásáról, élővilágáról.
További természeti előadásokat hallgathattak meg a kőolajról, vagy épp a vulkánok kialakulásáról.(Saját maguk is elkészíthették saját kisebb vulkánjukat.) Futurában a négy őselemmel ismerkedhettek meg, majd a kalandparkban a természet adta játszótéren kapcsolódhattak ki. Mindezt persze állandó zenei próbák és előadások kíséretében. A táborozók bízva a jövő évi újabb lehetőségben sok szép emlékkel és pozitív visszajelzésekkel távoztak a zenei táborból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.