Városlista
2020. október 26, hétfő - Dömötör

Hírek

2020. Október 15. 11:25, csütörtök | Helyi

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Idén ősztől a 7.-es fiúk is ingyenesen kaphatják meg a HPV-elleni védőoltást. Erről még szeptemberben döntött a kormány. Az oltás - mint a lányok esetében is - önkéntes és térítésmentes.

A méhnyakrák a 4. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a világon, ha időben észreveszik azonban kezelhető. A humán papilloma vírus, vagyis röviden HPV a méhnyak felszíni sejtrétegébe bejutva idéz elő kóros átalakulásokat. A vírus azonban nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes, ezért a kormány úgy döntött ősztől a már nem csak a lányok, hanem a 7.-es fiúk is is ingyenes kaphatják meg a HPV elleni védőoltást.

– Az olyan kellemetlen betegségek ellen is véd az oltás, mint például a nemi szerven megjelenő szemölcsök. Jelentős szerepet játszanak a betegség átadásában is férfiak, illetve náluk is elég magas a daganatos megbetegedések halálozási száma – mondta el Dr. Bogdán Piroska a mosonmagyaróvári járás tisztifőorvosa.

Azok a fiúk, akik betöltötték a 12. életévüket, de még nem 15 évesek két részletben kapják meg a védőoltást, az elsőt októberben a másodikat pedig áprilisban. A védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók. Azok a fiúk, akik betöltötték a 12. életévüket és már elmúltak 15 évesek és 7. osztályba járnak, ők 3 részletben kapják meg az oltást. Az elsőt októberben, a másodikat decemberben, a harmadikat pedig áprilisban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a városi gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a városi gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

2020. Október 26. 12:49, hétfő | Helyi

Halottak napja - az értékek védelmére hívja fel a figyelmet a rendőrség

Közeleg a Mindenszentek és a Halottak napja. A rendőröknek évről évre munkát adnak azok a tolvajok, akik kifejezetten ezt az időszakot használják ki.

2020. Október 26. 08:36, hétfő | Helyi

Megemlékezés a mosoni temetőben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mosoni áldozataira emlékeztek október 25-én, vasárnap délelőtt a mosoni temetőben.

2020. Október 25. 18:17, vasárnap | Helyi

"30 éve szabadon"

“30 éve szabadon” címmel nyílt vándorkiállítás a Flesch Központ előtt péntek délután. A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti forradalmára emlékező tárlat november 6-ig tekinthető meg.