Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Április 27. 18:24, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei program

Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei program

Ötéves A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű program, amelyben az első évi 22 után tavaly már több mint 300 település kertművelői mérettették meg magukat

- mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Szakáli István Loránd hozzátette, hogy az idén a tavalyinál is több versenyzőre számítanak. A szaktárca által támogatott programban számos határon túli nevező is részt vesz, és voltak már jelentkezők a Kárpát-medencén kívülről is, például Lengyelországból és Nagy-Britanniából - jegyezte meg.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program igazgatója elmondta: a program 2012-ben Karcagon indult el, és 2013-ban vált országossá. A verseny célkitűzése, hogy a kertművelők munkája kapjon kellő elismerést, és példájukat követve minél többen műveljenek konyhakertet, így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat is tovább öröklődhet a generációk között.

A versenyben tavaly már 318 településről 2082 kertnevezést regisztráltak, ami 14 ezernél több kertművelőt jelentett - mondta.

Az elmúlt 5 évben összesen 28 805 kertművelő szorgoskodott a nevezések nyomán a kertekben, és a bírálók összesen 194 országos díjat ítéltek oda. Sokan kaptak örökös díjat - amit a harmadik országos elismerés után lehet megszerezni -, a múlt évben pedig két életműdíjat is odaítéltek, olyan kertművelőknek, akik már negyedik alkalommal részesültek a kertművelő országos díjban - ismertette Kovács Szilvia. Harminc település már ötödik éve vesz részt a programban - tette hozzá.

Az országos programigazgató meghirdette a települések versenyét, amelynek nyomán a legtöbb jelentkezést begyűjtött és így a legtöbb nevezést benyújtó településeket díjazzák majd, és jelezte: szeretnének megyei és régiós díjakat is kiosztani.

Címkék: kert, konyhakert, legszebb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.