Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Március 01. 06:58, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öttel kezdődő üzemanyagárak? - Mi áll a háttérben?

Öttel kezdődő üzemanyagárak? - Mi áll a háttérben?

Ahogy az várható volt, emeli az üzemanyagok árát szerdától a MOL.A 95-ös benzin ára bruttó 5 forinttal emelkedik, a gázolaj ára szintén 5 forinttal lesz drágább. Az emeléssel a benzin átlagára 369-370 forintra, a gázolajé pedig 367 for

Az emelés nem volt meglepő a líbiai helyzet miatt, ugyanis a zavargások jelentős magasságokba emelték az olajárakat. Az amerikai könnyűolaj jelenleg is 98 dolláron áll, míg az északi-tengeri Brent 112 dolláron áll.

Egyes elemzők nem tartják kizártnak a 400-500 forintos benzinárat sem, de ehhez minimum egy közel-keleti háborúnak kellene kitörnie-ezt mondta Sarkadi Szabó Kornél elemző, aki szerint a líbiai olaj pótlása drága és nehézkes, de nem lehetetlen. A zavargások éppúgy rossz hatással vannak a benzinárra, mint a dollár-forint árfolyammozgások. Sarkadi Szabó Kornél pénzpiaci elemző „extrém helyzetnek” minősítette azt a felvetést, hogy a benzin ára túllépje az 500 forintos árhatárt. Ezt a szélsőséges forgatókönyvet szerinte csak egy közel-keleti háború kitörése tudná beváltani. Líbia olajkitermelése a világ termelésének 2 százalékát teszi ki, ami jelentősnek mondható, de egyáltalán nem pótolhatatlan.

A WTI nyersolaj árfolyama péntek óta több mint nyolc százalékot szedett fel magára, így a Brent árához képest korábban meglévő hátrányának nagy részét ledolgozta. Ha az árfolyam még magasabbra kapaszkodik, fokozódhatnak az inflációs feszültségek, és a gazdasági fellendülés is nyomás alá kerülhet, amit az is jelez, hogy a részvénypiacok egyik napról a másikra megtorpantak. Az óceán túlpartján eközben a Brent árának emelkedése kettős hatást váltott ki azzal, hogy a dollár az ismét felszított kockázatkerülés folytán megerősödött, s így az euróval fizetők számára még drágábbá vált a nyersolaj.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .