Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 17. 14:49, csütörtök | PR

Példamutatás a gyerekeknek: járjatok együtt a fogorvoshoz!

Példamutatás a gyerekeknek: járjatok együtt a fogorvoshoz!

Fogorvoshoz járni senki sem szeret – szokták mondani – kivéve azok, akiknek rendben vannak a fogaik, és csupa elismerő szót kapnak a fogorvostól.

A szép fogak lehetnek persze öröklöttek is, de aki nem akar egész életében a rossz fogaival küzdeni, az már gyerekkorában rendszeresíti a fogorvos meglátogatását.

A gyerekek jó fogaiért a szülők a felelősek, és sajnos az a tapasztalatunk, hogy az évtizedes fogászati felvilágosítás ellenére még napjainkban is rengeteg tévhit él a gyermekek fogápolásával kapcsolatban, ami felnőtt korukban megkeserítheti az életüket.

A tejfogak betegségei egy életen át elkísérnek

Logikus hiedelemnek tűnik, hogy a „tejfogakkal teli” években még nem számít, vagy legalábbis nem annyira számít, hogy a gyermekek fogai rendben legyenek. Úgyis kihullanak, lecserélődnek a tejfogak, miért is kéne akkor komolyan venni az ezekkel kapcsolatos problémákat?

A tejfogakra azonban ugyanúgy komoly figyelmet kell fordítanunk. A gyermekek fogai ugyanolyan problémákkal nézhetnek szembe, mint később a maradandó fogak: szuvasodás, lyukak megjelenése, stb. Az ilyen problémákat nem szabad félvállról venni, hiszen szövődményként olyan súlyos gondok is keletkezhetnek, amelyek a maradandó fogakat is veszélyeztethetik.

A fogorvos nem harap, legyen természetes a rendszeres vizsgálat!

Nagyon fontos, hogy már kiskorukban megtapasztalják a gyermekek, hogy a fogorvos nem egyenlő az ágy alatt rejtőző mumussal. Ha természetessé válik a számukra, hogy fogorvoshoz járnak, és nem csupán rossz élményekkel távoznak, akkor felnőttként sem az utolsó előtti pillanatban veszik rá magukat, hogy bejelentkezzenek egy vizsgálatra.

Persze senki ne gondolja, hogy egyszerű folyamatról van szó. Egyik gyermek sem fog dalolva a fogorvoshoz sietni, a szülő feladata és felelőssége megteremteni azt a környezetet, ami segít a kicsiknek, hogy ne félelemmel gondoljanak a kötelező vizitekre.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy szülőként már te is megtapasztaltad: ha valamit (bármit) együtt csinálsz a gyermekeddel, akkor sokkal inkább hajlandó lesz rá, mint ha csak megkérnéd vagy ráparancsolnál. Legyen szó főzelék evésről, vagy réteges öltözködésről, ha megfelelő példával jársz elöl, akkor a kisfiad, vagy a kislányod is nagyobb kedvvel fog követni.

Nincs ez másként a rendszeres fogorvosi vizsgálatok terén sem. Ha látja a gyermek, hogy te is fogorvoshoz mész, te is beülsz „abba” a székbe és téged is megvizsgál a fogorvos, akkor sokkal nagyobb bizalommal fog ő is viseltetni a fogorvos és az egész procedúra irányában. Bízik benned, utánoz, ezekben semmi rossz nincs, hiszen az a lényeg, hogy ne féljen a fogorvosi vizsgálattól a kicsi, legyen számára természetes a rendszeres látogatás. Így nemcsak a pillanatnyi bajokra derül azonnal fény, de későbbiekre, akár egész életére is pozitív hatással lesznek a jó állapotú fogai.

A mindennapi fogápolási kultúra is nagyon fontos

A rendszeres fogorvosi vizsgálat azonban csak egy dolog. A gyerekeknek már egészen kiskorukban meg kell tanulniuk azt, hogy a fogak napi szintű ápolása elengedhetetlen, mert ha szokássá válik a fogmosás, akkor szintén nagyon sok betegségtől óvhatjuk meg őket. A gyerekek ezt sem fogják szeretni – soha nem is szerették – de ebben az esetben is érvényes, hogy ha a szülő megfelelő példával tud szolgálni, akkor a későbbiekre nézve is sokat segíthet neki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről