Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2017. Január 13. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: Párizs Eszter

Péntek 13

Péntek 13

Ma péntek 13. van. A világon talán az ehhez a naphoz fűződő babona a legelterjedtebb és legismertebb...

Szerencsétlen bibliai történetekből eredeztetik, ám valójában csak a 19. század közepén említik először úgy, mint szerencsétlen napot. A századfordulón már lexikonok is említik a dátumot, melyről ma az a vélekedés, hogy két, egymástól függetlenül is szerencsétlen babona összeolvadásából jött létre.

A 13-as több vallásban és kultúrában egyformán szerencsétlen, de legismertebb talán az utolsó vacsora története, ahol tizenhárman ültek az asztalnál. A 13-ast a XX. század elején annyira misztifikálták, hogy azóta sincs 13-dik emelet a felhőkarcolókban, nincs 13-as szoba a kórházakban, 13-dik sor a színházban és a repülőkön.

A péntekhez rossz élményekhez kötődnek, hiszen az ókori Rómában pénteken zajlottak a kivégzések, de például Jézust is pénteken feszítették keresztre. A
péntektől való félelem leginkább az angolszász területeken terjedt el.

Amikor a naptár péntek 13-át mutat, még azoknak is kellemetlen érzésük támad, akik nem babonásak. Nem szívesen időzítünk fontos találkozókat, elintéznivalókat erre a napra.

A népi hiedelem szerint az e napon beszedett orvosság nem használ, és ha ruhát varrunk, az rosszul sikerül. Amelyik állat ilyenkor ellik, annak a kicsinye valószínűleg beteges lesz. Az elvetett mag silány termést hoz, és a tizenharmadikán köttetett házasság csak válással végződhet. A babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást.


Címkék: babona, hiedelem, péntek 13

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.