Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Augusztus 04. 18:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Rajtkőre állnak Bezenyén? Megvan a pénz a kaszinóprojekt első ütemére

Rajtkőre állnak Bezenyén? Megvan a pénz a kaszinóprojekt első ütemére

Napokon belül elindul a kaszinóváros építése a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén.

A csütörtökön megjelenő Figyelő szerint a komplexum első ütemére sikerült finanszírozást találnia a befektetőnek.
A szlovák-osztrák-magyar hármas határtól mindössze néhány kilométerre lévő Bezenye szélén több mint tíz éve folyik egy bő 300 hektáros szórakoztató park előkészítése, igaz, eddig látható eredmény nélkül.

Az elmúlt két év eseménytelen időszaka után most elindul a tíz év alatt összesen 5 milliárd eurós, mai árfolyamon 1340 milliárd forintos beruházási értékű projekt kivitelezésének látványosabb része. A tereprendezés megkezdődött, illetve egy vasúti átjárót már át is alakítottak a teherautók számára. Az alapkőletétel napokon belül várható, az építkezés pedig augusztus közepe táján veheti kezdetét. Már keresik a szállást a több száz munkásnak és a projektmenedzsereknek, s a pár kilométerre lévő Mosonmagyaróváron elkezdődött egy lakópark építésének előkészítése, azok számára, akik tartósabban dolgoznak majd Bezenyén.
Bár a 83 méter magasra tervezett, Las Vegast idéző Hard Rock hotel aligha nyeri majd el minden polgár tetszését, az efféle komplexumoknak ideális Bezenye elhelyezkedése. A település legfeljebb félórányi autózásra van Bécstől, a schwechati és a pozsonyi reptértől, valamint Győrtől, a szlovák főváros centrumából még rövidebb idő alatt elérhető, s Budapestről is csak másfél óra az út, miközben a telekvásárlás, az építkezés, és a máshol különösen drága üzemeltetés a nyugati árak töredékéből megoldható. Nem mellesleg, az állam az üzemeltetés első négy évében összesen 695 millió euró adóbevételre számíthat. Emellett koncessziós díjból kaszinónként évi 1 milliárd forint folyhat be, noha európai összehasonlításban kedvező mértékű teher sújtja majd az EuroVegast.

Nem elhanyagolhatóak az egyéb adóbevételek és a várt több százezer vendégnek a turizmusra gyakorolt hatása sem. További előnyként vehető számításba a foglalkoztatottság növekedése. Bár Nyugat-Magyarországon nem akut probléma a munkanélküliség, így is számottevő, hogy az első hat évben az építéssel és az üzemeltetéssel együtt összesen 10 ezer munkahely létesül, az üzemeltetés ezt követően pedig az eredeti tervek szerint tartósan 7700 embernek ad majd munkát, már amennyiben a komplexum összes tervezett fázisa megvalósul.

A szerencsejáték-ipar sem tudta kivonni magát a krízis hatásai alól, korábban kérdésessé vált az új projektek megtérülése. A bezenyei földek osztrák tulajdonosának, az Asamer Groupnak ennek ellenére sikerült nemcsak megnyernie, hanem meg is tartania üzemeltetőnek a neves Hard Rock láncot. A jelek szerint a két befektető okosan taktikázott, addig nem is erőltette a finanszírozási tárgyalásokat, amíg a sukorói tervek, illetve a TriGranit-csoport Pozsony melletti kaszinóvárosra irányuló elképzelései végleg az asztalfiók mélyére nem kerültek.

A tetemes beruházási értéket Bezenyén sem egyszerre öntik betonba: az összesen 335 hektárból először csupán 16 hektáron, 265 millió eurós (bő 70 milliárd forintos) beruházással egy első kategóriás kaszinót, 4 ezer férőhelyes rendezvényközpontot, parkolóházat és éttermeket (beleértve a Hard Rock Cafét) építenek. Ezeket tizenhárom hónap alatt húznák fel. Mindehhez 24 szintes, 316 szobás, gyógyfürdő-részleggel kiegészülő hotel is kapcsolódna, amit két év alatt építenének fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.