Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Június 04. 08:13, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Rekordárvíz jöhet a Dunán

Rekordárvíz jöhet a Dunán

A Dunán levonuló áradás miatt rendkívüli értekezletet tartottak Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn reggel...

...amelyen a megyei kormánymegbízott, aki egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, a megyei katasztrófavédelmi igazgató, a területileg illetékes vízügyi igazgató, valamint a megyei igazgatóságon látogatást tévő Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató vett részt.

Az országos főigazgató a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban egyeztetett a megyei védelmi bizottság elnökével, a területileg illetékes Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójával, a találkozón részt vett a győri és a mosonmagyaróvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, illetve e két járási hivatal vezetője is. A megbeszélésen az árvízzel kapcsolatos kritikus pontokat, településeket mérték fel, a vízügyi igazgatóság beszámolt az eddig megtett intézkedésekről, illetve a folyamatban lévő projektekről, köztük a Duna-projektről, amelynek tárgya éppen a védvonalak megerősítése. A védelmi bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy az idehaza várható vízállást akkor lehet viszonylagos pontossággal megbecsülni, amikor már látható, hogy alakul a Duna vízszintje Passau-nál, illetve Kienstocknál. A vízügyi szakemberek azt várják, hogy a tetőzés eléri, illetve meg is haladja a 2002-es tetőzés szintjét.

A megyei védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón az országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, hogy a vízügy megerősített erőket visz a kritikus pontokra, a védekezés megfelelő intenzitással zajlik a katasztrófavédelem, a rendőrség részvételével. A főigazgató kérdésre válaszolva hozzátette, az árterületeket a víz el fogja önteni, az ott élőknek el kell hagyniuk otthonukat, a parti sportlétesítményeket sem lehet majd megvédeni a víztől. Bakondi György beszélt arról is, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság még a hétvégén gondoskodott a térség közbiztonsági referenseinek, polgármestereinek, katasztrófavédelmi megbízottainak, illetve az önkéntes polgári védelmi szolgálatot vállalóknak kiértesítéséről.

Győr-Moson-Sopron megyében arra számítanak, hogy a Mosoni-Duna mentén, Győrújfaluban, Győrzámolyon, Mecséren és Dunaszentpálon kell majd komoly védekezési munkálatokat végezni. Utóbbi helyen már munkához is láttak, körülbelül húsz önkéntessel megkezdték védekezésre előkészíteni a 2002-ben megépített töltést. Készenlétben áll a megyei mentőcsapat, a Moson Mentőszervezet az előző hét végén tartott árvízi védekezési gyakorlatot, szükség esetén légi felderítést tudnak végezni, de a csapat búvárai akár víz alatti védekezési feladatokat is végrehajthatnak.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a megyei, illetve a helyi védelmi bizottságok felkészültek az árvízre, a szakmai irányítás mellett megfelelően részt vesznek a helyzet kezelésében. Kérdésre válaszolva jelezte, a tizenegy évvel ezelőtti árvízhez hasonlóan a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben százhetven szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója elmondta, Szigetköznél pénteken-szombaton tetőzhet a Duna, a hazai előrejelzés a passaui és a kienstockneri helyzet ismeretében pontosítható.

Sallai Péter tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató hozzátette, felkészültek az árhullámra, felmérték a rendelkezésre álló erőforrásokat, felülvizsgálták a kitelepítési-befogadási terveket, így kijelenthető, hogy azok a valós adatokat tartalmazzák, a benne szereplők tudják a dolgukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.