Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Augusztus 17. 08:28, péntek | Helyi
Forrás: Flesch Kft.

Repülőgép szimulátor a FUTURA-ban uniós támogatással Mosonmagyaróváron

Repülőgép szimulátor a FUTURA-ban uniós támogatással Mosonmagyaróváron

Sikeresen pályázott a Movinnov Kft. egy repülőgép szimulátor beszerzésére az Új Széchenyi Terv keretében.

Az uniós támogatással megvalósuló beruházás helyszíne a 2012. augusztus 17-én nyíló FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont II. emelete. A Boeing 737 típusú repülőgép pilótafülkéje már a nyitónaptól várja az érdeklődőket és a világ 24.000 repülőteréről lehet vele fel és leszállni.

„Repülőgép szimulátor beszerzés (Boeing 737 típus)” (NYDOP-2.1.1/I-11-2011-0055) címmel nyert támogatást a Movinnov Kft. projektje az Új Széchenyi Terv keretében a Nyugat-dunántúli Operatív Program Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráson. A beruházás teljes költsége 26.000.000 forint. A támogatás mértéke 30%, ami 7.800.000 forintot jelent. A megvalósítást 2012. május 2-án kezdték, és 2012. augusztus 17-én már át is adták a nagyközönség számára.

Kiválasztották a vállalkozót, aki a szimulátort megépítette, kialakítottak egy honlapot, a www.futurajet.hu címen. Itt tájékozódhatnak a projektről, a repülőgép szimulátor működéséről, és még helyet, időpontot is foglalhatnak interneten keresztül.

A Boeing 737 a világ legnépszerűbb közepes hatótávolságú, keskenytörzsű utasszállító repülőgépe. Több, mint 6160 megrendeléssel minden idők legtöbbet megrendelt és legtöbbet legyártott utasszállítója. A szimulátor pilótafülkéje teljesen élethű küllemre, technikai felszereltségre teljesen megfelel az eredeti gépének. Az eszközt a Movinnov Kft. alkalmazottja fogja üzemeltetni. A szimulátorban 2 pilóta ülés és 4 utas ülés is lesz, így egyszerre öt vendég élvezheti a valósághű repülés, repülőgép vezetés élményét adott esetben egymást váltva a pilóta ülésben. A vendégek többféle repülési lehetőség közül választhatnak, például városnézés, útvonalrepülés stb., továbbá az időjárási körülmények (havazás, eső, zivatar, köd, stb.) is hozzárendelhetők a repüléshez. A szimulátor nyitva tartása megegyező lesz a FUTURA nyitva tartásával, tehát az év szinte minden napján látogatható, kipróbálható lesz a látogatók, vendégek számára.

A Boeing több mint ötezer legyártott repülőgépéből mintegy négyezer ma is repül 541 üzemeltetőnél. A repülőgépgyár szerint minden egyes pillanatban mintegy 1250 darab 737-es van a levegőben, és öt perc alatt legalább 65 darab 737-es száll fel, vagy le a világ különböző pontjain. Az 541 üzemeltető 190 ország 1200 városába közlekedteti menetrend szerint a 737-eseket. A típus 1968-as forgalomba állítása óta 12 milliárd ember utazott 737-essel, azaz kétszer annyi, mint földtekénk mai lakossága. Ízelítő azon repterekből, amelyek grafikailag részletesen kidolgozottak a mosonmagyaróvári szimulátorban a FUTURA-ban: Budapest, Debrecen, Sármellék, Pécs, Bécs, Innsbruck, Pozsony, Velence, Madeira, London, Amsterdam, St. Martin, Los Angeles, San Fransisco, New York.

A Projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, a repülőgép szimulátor a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközponttal egyszerre nyit, 2012. augusztus 17-én, az épület II. emeletén.

A projekt az eszköz beszerzésen túl egy új munkahelyet is teremt, egy fő üzemeltető felvétele is megvalósult.

További információ a www.movinnov.hu, www.futurajet.hu honlapon találhatók!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.