Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 02. 10:12, csütörtök | PR

Rostos táplálkozás ősszel is

Rostos táplálkozás ősszel is

A megfelelő rostfogyasztás minden évszakban nagyon fontos, akkor is, ha már kevesebb az idénygyümölcs és zöldség. Ha elolvasod tippjeinket, könnyebb lesz összeállítani a rostban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet.

Lassan a csapból is az folyik, hogy rost, rost, rost. De miért fontos a rostfogyasztás? Ha nem tudod, érdemes először ezt megérteni, máris motiváltabb leszel, hogy rostosabb ételeket fogyassz.

A rostban gazdag étrend pozitív hatásai

A rostok fontosak, mert:
Segítik az egyenletes vércukorszint fenntartását, ami a megfelelő szellemi- és fizikai teljesítmény miatt fontos. Az egyenletes vércukorszint az éhségérzet kialakulásánál is fontos szerepet játszik, ugyanis a hirtelen leesett vércukorszint farkaséhséget idéz elő. Ennek pedig egyenes következménye a hirtelen, sokszor mértéktelen evés. Ezt pedig jó elkerülni.
Sok folyadékot tudnak magukba szívni, ettől jól megduzzadnak, így fogyasztásuk hosszan tartó, nagyobb telítettségérzetet eredményez, tehát kevesebb étel elfogyasztásával is könnyebben jóllaksz, és utána később is éhezel meg. Mit jelent ez? A rostok nagyon fontos szerepet játszanak az ideális testtömeg megtartásában.
Csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Egyes rostfélék a bélflóra és a bélbolyhok egészségéhez is hozzájárulnak.
Gyorsítják a bélműködést, ezzel hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez is.


Legfontosabb rostforrások

1.Teljes értékű gabonák

A teljes értékű gabonák attól teljes értékűek, hogy tartalmazzák a gabona mind a három részét, a korpát, csírát és a magbelsőt is. Ezek közül a korpa nagyon fontos, hiszen jelentős rostforrás, emellett pedig gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban.
Teljes értékű gabonát tartalmazó termékek például a teljes kiőrlésű kenyerek és pékáruk, egyes gabona-, és reggelizőpelyhek, teljes kiőrlésű tészták, vagy a barna rizs.

2. Zöldségek és gyümölcsök

Zöldségeket és gyümölcsöket azért is fogyasztunk szívesen, mert tisztában vagyunk vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal. Azt azonban már kevesebbszer gondoljuk végig, hogy élelmi rostokban is bővelkednek. Természetesen rosttartalmuk fajtánként változó.

A zöldségek közül a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse), a káposztafélék, a gyökérzöldségek, a kukorica a spenót és sóska élelmi rosttartalma is jelentős.

A gyümölcsök közül kiemelkedő rosttartalma van a bogyósoknak (pl. málna, ribizli, szeder, birsalma, a szőlő, szilva).

3. Olajos magvak

Az olajos magvak is magas rosttartalommal bírnak, ide tartoznak például a földimogyoró, a mák, a dió, a tökmag, de a kókusz is.


Így legyen rostosabb az étrended ősszel

Kezdd rögtön a reggelivel!

  • A szendvicshez használj teljes értékű gabonából készült pékárut, vagy reggelizőpelyhet! A szendvics mellé egyél szezonális zöldséget.
  • A zabkása szuper meleg reggeli, ami hűvös időben amúgy is jólesik
  • Egy pohár zöldség- vagy gyümölcslé is remek napindító

Tízóraira és uzsonnára egy szem alma vagy narancs egy kevés olajos maggal tökéletes választás, és a rostfogyasztásod szempontjából is előnyös
Ebédre és vacsorára rostban gazdag ételeket válassz: egy jó főzeléket (hüvelyesekből vagy spenótból), húsok mellé például sült répát, zellerpürét vagy céklát.

Minden évszaknak megvannak a saját slágerei (most például a sütőtök), érdemes azokból válogatni a változatos és kiegyensúlyozott étrend érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.