Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 13. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Összeegyeztethetetlenek a muszlim és az amerikai értékek?

Összeegyeztethetetlenek a muszlim és az amerikai értékek?

Tíz évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után az amerikai Public Relegion Research Institute közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak ambivalensen viszonyulnak az ország muszlim közösségéhez.

A felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka pozitívan áll az amerikai muszlimokhoz, sőt 54 százalékuk úgy gondolja, hogy az amerikai muszlimok az amerikai vallási közösségek egyik fontos részét alkotják. Ugyanakkor az amerikaiak 46 százaléka kellemetlenül érzi magát, ha otthona közelében mecsetet építenek, 47 százalékukat pedig zavarja, ha a muszlim nők burkát hordanak. Hasonló arányban vannak (47%) azok, akik szerint az iszlám és az amerikai értékrend összeegyeztethetetlen. Ennek megfelelően 61 százaléka elutasítja annak lehetőségét, hogy a muszlimok a Sária jogrendszert alkalmazzák amerikai földön.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint túl sok amerikai gondolja azt, hogy a muszlimok terroristák. Érdekes azonban az a különbség, hogy a megkérdezetteknek csak 48 százaléka szerint nem igazi muszlim az, aki hitére hivatkozva erőszakos cselekményt hajt végre, azaz az erőszakos cselekményt az amerikaiak több mint fele a muszlim vallással összeegyeztethető cselekedetnek tartja. A keresztény amerikaiak körében ez a feltételezés 83 százalékban él.

Az amerikaiak 53 százaléka úgy érzi, hogy ma kevésbé fenyegeti őt a terrorizmus, mint 9/11 előtt. Ám a biztonságnak ára van, hiszen 77 százalékuk szerint ma az amerikaiak kevésbé szabadok, mint tíz évvel ezelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.