Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabályozzák az önkéntes tűzoltók önálló beavatkozásait

Szabályozzák az önkéntes tűzoltók önálló beavatkozásait

A tűzvédelmi törvény tavaly őszi változása lehetővé teszi, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthassanak tüzet és végezhessenek műszaki mentést. Mindez azonban feltételekhez kötött, amelyeket az országos katasztrófavédelmi főigazgató december harmincadikán megjelent utasítása részletesen tartalmaz.

Az utasítás értelmében azon önkéntes tűzoltó egyesületek működhetnek önállóan beavatkozó tűzoltóságként az általuk vállalt területen, amelyek külön erre szóló megállapodást kötnek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetőjével. Az ilyen megállapodás megkötéséhez viszont több feltételt is teljesíteniük kell.

Első és legfontosabb, hogy teljesítsék a rendszerbeállító gyakorlatot. Erre azok az egyesületek jelentkezhetnek, amelyek már korábban is kötöttek ún. I. típusú együttműködési megállapodást hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. A rendszerbeállító gyakorlatot, amely tűzoltási és műszaki mentési feladatokból áll, az önkéntes egyesület székhelye szerinti katasztrófavédelmi kirendeltség szervezi és vezeti. Ennek célja megállapítani az önkéntes egyesület állományának szakmai felkészültségét, eszközeinek, felszereléseinek bevethetőségét, valamint azt, hogy a beavatkozást irányító emberek alkalmasak-e tűzoltásvezetési feladatok ellátására. A rendszerbeállító gyakorlatot az egyesület székhelye szerinti megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóság ellenőrzi és értékeli. Sikeres vizsga esetén egy évig érvényes igazolást bocsátanak ki az önkéntes tűzoltó egyesület részére.

Az önálló beavatkozásra feljogosító engedélyt az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság köteles visszavonni, ha az önkéntes egyesület már nem felel meg az I. kategóriás együttműködési megállapodásban foglaltaknak, az ott rögzített személyi és technikai feltételeknek. Ugyancsak elveszíti önálló beavatkozásra jogosító engedélyét az egyesület, ha az éves minősítő gyakorlatán és annak ismétlésén sem felel meg. Hasonló következményekkel jár az is, ha az önkéntes egyesület tűzoltói a beavatkozások során emberéletet vagy anyagi javakat veszélyeztető, súlyos szakmai hibákat követnek el.

Az egyesületeknek minimális készenléti időt is kell vállalniuk önállóan beavatkozó egységként: nappal (reggel hattól este hat óráig) ezerötszáz órát évente, míg éjjel (este hattól reggel ható óráig) legkevesebb háromezer órát évente. Ezen időkeretnek fele-fele arányban kell megoszlania az év két fele között. A vállalt készenléti időszakban egy tűzoltó gépjárműnek és legalább négy tűzoltónak kell készenlétben lennie. A kárhelyszínre érkező tűzoltók közül legalább egynek rendelkeznie kell tűzoltásvezetésre jogosító végzettséggel. A tűzoltó gépjárművet vezető személynek PAV-I típusú vezetői engedélyt kell felmutatnia, az adott tűzoltójárműre érvényes kezelői típusvizsgával együtt.

Ami a személyi feltételeket illeti: önálló beavatkozást csak azok az egyesületi tagok végezhetnek, akik rendelkeznek tűzoltó alaptanfolyami szakmai végzettséggel és részt vettek a rendszerbeállító gyakorlaton, vagy pedig a tűzoltó alaptanfolyamnál magasabb szakmai végzettséget tudnak igazolni. Kárhelyszínen a tűzoltásvezetői jogokat és kötelezettségeket azon beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület beavatkozás-irányítója gyakorolja, aki rendelkezik legalább tűzoltó szakképesítéssel és elvégezte az erre épülő tűzoltásvezetői tanfolyamot, vagy ennél magasabb szakmai képesítéssel bír.

Ami a technikai feltételeket illeti: az önkéntes beavatkozást vállaló egyesületnek rendelkeznie kell a főigazgatói utasítás mellékletében felsorolt egyéni védőeszközökkel és szakfelszerelésekkel. A tagoknak pedig ismerniük és a vonatkozó kitöltési segédlet szerint használniuk kell a tűzoltóság online irányítási rendszerét (KAP online). Az egyesület ezen felül negyedévente legalább egyszer köteles továbbképzést tartani tagjainak, elméleti és gyakorlati foglalkozásokat egyaránt.

A kárhelyszínen végzett tevékenységet is részletesen szabályozza az országos főigazgató utasítása. Eszerint megállapodásban kell szabályozni, hogy a riasztástól számítva hány percen belül kell elindulniuk az önkéntes tűzoltóknak. A készenléti időszak alatt a tűzoltóknak nem muszáj a szertárban tartózkodniuk, de a megállapodásban rögzített „rajtidőt” az egységnek teljesítenie kell.

Ha egy kárhelyszínre az önkéntesek egysége érkezik elsőként, annak tűzoltásvezetői jogkörrel rendelkező irányítójának utasításai szerint fognak hozzá a tűzoltáshoz vagy a mentéshez. Az önállóan teljesített feladatról jelentést adnak a hivatásos szerv megyei műveletirányítási ügyeletének, ha kell, tűzvizsgálót kérnek a helyszínre. A helyszínt csak a hivatásos műveletirányító engedélyével hagyhatják el az önkéntes tűzoltók. Ha a káresethez hivatásos vagy önkormányzati tűzoltók is érkeznek, akkor ezek vezetője átveszi az irányítást az önkéntesektől-írja katsztrofavedelem.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.