Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2019. Október 13. 22:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Hansági Múzeum

Szeptember a Múzeumban - beszámoló

Szeptember a Múzeumban - beszámoló

Három sikeres program is zárult szeptemberben a helyi Hansági Múzeumban.

Mesehét a Hansági Múzeumban

Hétmérföldes kalandra hívtuk az óvodás és kisiskolás csoportokat szeptember utolsó hetében, mely már évek óta a mesék bűvöletében zajlik a Hansági Múzeumban.

Az élő mese elmaradhatatlan ebből a programból, mesemondónk Zemplenszkyné Rujder Éva. Ebben az esztendőben egy keretmese irányította az aprótalpúakat Bergengócia birodalmában. A galéria ablakaiban és termeiben várták a feladatok a résztvevőkre. El kellett bújni a vén banya elől egy várba/kastélyba, „unozhattak” a mese szabályai szerint, sárkányunk ügyességi feladatot kért tőlük, bábozhattak, lerajzolhatták elképzelésük szerint kedvelt mesebeli lényüket, persze mielőtt megfejtették a találós kérdéseket. A keretmesét saját ötletük alapján kellett befejezni, amihez felölthették az odaillő öltözeteket. Élt a múzeum reggeltől délutánig mindannyiunk örömére! Gyerekek ámuldozása és hangos nevetése töltötte be lelkünket és a termeket. Köszönjük az érdeklődést!

Hétmérföldes kaland mesevetélkedő

Szeptember 30-a Benedek Elek születésének napja, mely egyben a Magyar népmese napja. A pályamunkák értékelését követően 10 csapat mérhette össze játékos kedvét, kreativitását és persze az ismereteit a Hétmérföldes kaland mesevetélkedőn e napon. A feladatok között volt egy kis eszperente, mesebeli lények apróhirdetése, képek segítségével mesefelismerés, no meg bejárhatták Bergengócia birodalmát, ahol további feladatok vártak a csapatokra. Nagy egyetértésben dolgoztak a gyerekek, és hogy mennyire egymásra találtak a közös munka során, az akkor látszott igazán, amikor a munkájukat jutalmaztuk. Hangos örömujjongás, összeölelkezés fogadta a budapesti Mesemúzeumba való kirándulás hírét, melyben mind a 10 csapat részesül. Köszönjük a diákoknak és tanáraiknak, hogy elfogadták felhívásunkat. A mesehét és a mesevetélkedő programjának megalkotója Schredl Katalin múzeumpedagógus.

Rejtélyek a múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának kezdő programján a Bolyai-iskola ötödikesei vehettek részt. A múzeum két munkatársa – Sárközi Anikó és Schredl Katalin – izgalmas feladatokkal készült az éjszakai programra. Az épület ajtaja bezáródott megérkezésükkor, a kijutás lehetőségének megtalálása már a feladatok közé tartozott. A sötétedő belváros felfedezése igazi kaland volt számukra. Este nyolc óra után már a Cselley-házat vették birtokba a gyerekek. Különleges technikával készültek az esti városképek. Serényen dolgoztak az est fényeinek megalkotásán. Vörös naplementék, kék égboltok, villanyfényt sugárzó ablakok keltek életre a munkájuk során.

Az ötödik osztály legnépszerűbb magyar órái a mesékről szólnak. Ugyan feladatokkal tűzdelt másfél óra várt még rájuk, mégis a legvidámabb szakasza volt az éjszakának. A kissé már álmosodó csapat Bergengócia birodalmát járta be, mesehősök szerepébe bújva, hiszen a Magyar népmese napja közeledett. A gyermekükért éjfélre érkező szülők mesélős, mosolygós lurkókat vihettek haza.

Munkánkat megköszönő pedagógus az alábbi sorokkal lepett meg bennünket:

„Kedves Kata! Szeretném megköszönni Neked és Anikónak a fantasztikus élményeket. A gyerekek igazi kalandként élték meg a programokat, nekem pedig sokat segítettek az új osztályom megismerésében. Kívánom városunknak, a benne élő kisdiákoknak, szülőknek és pedagógusoknak, hogy sokáig tartson ki még lelkesedésetek, és sajnálom, hogy a tudomány mai állása szerint nem tudunk benneteket „megtöbbszörözni.”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 10:32, csütörtök | Helyi

Meglőtte a szomszéd kutyáját

A rendőrök állatkínzás vétsége miatt indítottak büntetőeljárást a hédervári férfival szemben.

2020. Február 26. 09:34, szerda | Helyi

Furgon és személyautó ütközött Levélnél az M1-esen

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt szerda hajnalban 5 óra után az M1-es autópálya 163-os kilométerszelvényénél, Levélnél.

2020. Február 25. 19:09, kedd | Helyi

Pályázati felhívás - védett épületek

Március 30-ig lehet pályázni.

2020. Február 25. 10:06, kedd | Helyi

Két személyautó ütközött az óvári rendőrség szomszédságában

Az eset hétfő hajnalban történt.