Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 13. 00:00, vasárnap | Helyi

Szilveszter – Mit szabad, és mit nem szabad tenni és enni újévkor?

Szilveszter – Mit szabad, és mit nem szabad tenni és enni újévkor?

Összeszedtük azokat a tanácsokat, szokásokat, amelyek arról szólnak, hogy mit érdemes és mit nem érdemes tenni az év első napján vagy szilveszter este.

Az alapadat, amin alapulnak a néphagyományok és a szokások az, hogy ami történik az év végén vagy az új esztendő első napján, az várható az egész évben. A szokások célja, hogy a szerencsét és a jó dolgokat a személyhez vonzzák.

Az első fontos tanács, amit talán a mindennapokban is lehet használni, hogy az új esztendő első napján tilos kölcsön adni, kölcsönt kapni pénzt, mert akkor elmegy a háztól a pénz. A hölgyeknek tiltva volt a házimunka, az asszonyi elfoglaltságok, mert az halált jelent a családban.

Az étkezéshez is köthetők babonák, népi megfigyelések, így nem mindegy mit eszünk az új esztendő első napján. Csirkét, szárnyast tilos enni Magyarországon, mert az elkaparja a szerencsét vagy elszáll vele.

Ha olyan településen lakik valaki, ami folyó vagy vízparton található, akkor szabad halat enni, mert ilyen esetben nem úszik el a szerencséje. A pikkelyek száma, egyenlő a bejövő pénzzel, a halat az ország bizonyos részein úgy eszik, hogy a hátsó uszonyánál kezdik meg, így nem megy el a szerencse.

Szokás pogácsát sütni, és egyben vagy néhányban pénzt elrejteni, aki megtalálja, annak igen jó és gazdag éve lesz.

Az állatokkal kapcsolatban több szokást is tartottak vidéken, amelynek többsége arra irányult, hogy termékenyek legyenek. A rossz szellemek elűzése mellett a zajkeltésnek is az a célja, hogy az istállóban felébressze az alvó állatokat és azok megforduljanak. A zajkeltés az Alföldön nem csak éjszaka történt, december 31-én a nyáj vagy a gulya közelében zajongtak, erre az állatok oda fordultak. Ezt a szokást nyájfordításnak hívják.

A bőséges vacsora oka az óév végén, hogy a személy bevonzza a bőséget, szépséget, szerencsét és a gazdagságot. Ide jól kapcsolható a malac, ami az újév, az év váltás és a szerencse jelképe. A malac a bőség jelképe is, mert ”mindent” felfal. Ezen felül előrefelé túr, ezáltal a jövőbe mutat, a hája, a kövérsége pedig a jólét jelképe. A malac kitúrja a háziak szerencséjét, így jó lesz az új esztendő.

A malacnak az elkészítési módja is kötött felénk, a legszerencsésebb egyben megsütni. Az is hozza a szerencsét, ha a vendég kicsippent belőle, a szerencsét azzal lehet fokozni, hogy négylevelű lóherét tesznek rá. Ami megengedett még az étkezésben, az a rántott hús, ugyanis a disznót így is el lehet készíteni.

Forrás: Szilvesztertipp.hu & Wellness szilveszter & Szilveszteri hotel ajánlatok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.