Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Február 25. 02:33, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szócska Győrben: "Jövőre kell felállnia a nagytérségi kórházi rendszernek!"

Szócska Győrben: "Jövőre kell felállnia a nagytérségi kórházi rendszernek!"

Nyugat-Magyarországon természetes munkamegosztás alakult ki a kórházak között, ezeket a folyamatokat kell az egész egészségügyi rendszerben érvényesíteni - mondta a szakállamtitkár Győrben.

Szócska Miklós megyei közigazgatási, politikai, és egészségügyi vezetőkkel arról tárgyalt, hogy a Semmelweis-terv, a progresszív ellátó rendszer és a funkcionális integráció kialakítása mit jelent, és milyen együttműködést várnak az intézményektől az egészségügy fenntarthatóbbá tétele érdekében. Az államtitkár kifejtette, hogy a nagytérségi központokban lévő intézmények esetében sem koncentrálódna minden ellátás egy helyre. A lényeg, hogy egy, másfél milliós lakosságnak legyen megfelelő ellátása, ezt szeretnék most megszervezni.

Szócska Miklós szerint a kormány nem zárkózik el attól, hogy tárgyaljon a megyei kórházfenntartókkal az állami szerepvállalás kibővítéséről.

"Ha állami, akkor arról kell gondoskodni, hogy hogyan fér hozzá a közösség a döntésekhez. Ha önkormányzati, akkor arról kell gondoskodni, hogy miként tudja az állam megszervezni az ellátást. Itt egy funkcionális együttműködés van a megyei vezetők, és a minisztérium között, úgyhogy egy konstruktív munka zajlik jelenleg is.

- A nagytérségi kórházi rendszer mikorra állhat fel?

- Jövőre fel kell állnia ennek. A progresszív ellátórendszernek fel kell állnia a jövő évre."

A területi kijelölésekkel, ésa térségek meghatározásával kapcsolatban a következőket mondta:

"Ajavaslatok minket is újragondolásra késztetnek, tehát senkit attól, hogyha földrajzi elhelyezkedése valami szakmai lehetőséget, fejlődési lehetőség kínál számára, nem kívánunk megfosztani. Ha vannak olyan jó ötletek, vannak olyan természetes vonzáskörzetek, természetes beteg utak, itt a megyét érintően például Bábolna környékéről fekvőbeteg-ellátásban Győrbe gravitálnak, nem Tatabányára, Pápáról észak-nyugatra jönnek, nem dél-keletre, Veszprémbe, tehát látjuk ezeket a betegmozgásokat, és ezeknek a mentén próbáljuk kialakítani a természetes vonzáskörzeteket. Nem akarjuk megerőszakolni az ország lakosságát, hanem úgy próbáljuk belőni a szolgáltató rendszert, hogy az a szükségleteket szolgálja. Aztán vannak olyan dolgok, amiből az országnak csak egy lesz, mert nem éri meg fenntartani a kapacitásokat, mert oly kevés az esetszám mondjuk szív-transzplantációból kevés helyen lesznek majd beavatkozások."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.