Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2010. Október 19. 15:47, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tabu a vörösiszap Mosonmagyaróváron: a vezető halálokokat vizsgálja az ÁNTSZ

Tabu a vörösiszap Mosonmagyaróváron: a vezető halálokokat vizsgálja az ÁNTSZ

Ugyan a légzőszervi betegségek száma az átlag alatti Mosonmagyaróváron, a kistérségi tisztifőorvos azt kérte: a vezető halálokokat tanulmányozzák a Győr megyei városban. A Lajta-parti településen ugyan 8 éve leállt a timföldgyártás

"A Gyurcsányé ez a gyár, az egész szűz Mária. Hiába mondják, hogy a Gyurcsány kiszállt, nem szállt ki belőle" - mondja egy férfi a Horgász utcában.

Mosonmagyaróváron tabunak számít a Motimról, és a vörösiszapról beszélni. Az emberek féltik az állásukat, a megélhetésüket. Sokan arc nélkül beszélnek, milyen hatásait érzik a szennyezésnek.

"20 méteres kutat fúrattam, tojásszagú a víz, mert az iszapdombnak a vize, ami ott elszivárgott a talajba, annak a víznek az áramlása errefelé van a földbe. Olyan büdös, hogy az nem igaz" - így a Báger tó melletti lakó egy férfi.

Horváth Ernő, Mosonmagyaróvár: "A ruhákon vékony réteg volt, ilyen bauxit, lényegében. Bauxitpor. Mást nem vettünk észre. - Akkor teregetni nagyon nem lehetett olyankor? - Nagy szélben nem. Nem volt ajánlatos."

Deák János egy 12 éves felvétellel illusztrálta, hogyan eresztették a timföldgyáriak a sósavat közvetlenül a csatornába.

"Felrobbant nekik, vagy megsérült a lúg tartájuk, nem tudtak az anyaggal mit kezdeni, és egyszerűen beleengedték a megyei csatornába."

A mosonmagyaróvári operatőr emlékszik rá, hogyan nézett ki a tározó környéke erős, szeles időben.

Deák János operatőr, Mosonmagyaróvár: "A szép zöld tuják hófehérek voltak, attól függően, hogy a gyárból mit hozott ki a szél. Hófehérek azért voltak, mert a kész timföldport hozta ki, mikor nekik megsérült valami zsák, vagy szűrő, vöröset meg akkor, amikor a szél arról jött, akkor a vörös iszapnak a tetejéről ezt a szél hordta."

"Több ember meghalt, rákban!" - mondja egy felindult helybéli. A férfi évekig a Motimban dolgozott. Azt mondja, a rendkívül káros anyagok mellett szigorú védőfelszerelést kellett használnia.

Horváth Lőrinc, Mosonmagyaróvár: "Maszkban kellett dolgoznom, ilyen álarcban, mert, ha a présgépből kicsapott volna, akkor egyből megvakultam volna."

Háziorvosok szerint Mosonmagyaróváron magas az asztmás megbetegedések száma.

"Én kifejezetten kértem, hogy a vezető halálokokat tanulmányozzuk a kistérségben" - mondta dr. Bogdán Piroska. A kistérségi tisztifőorvos elmondta, a légzőszervi és tüdőbetegségek a méréseik szerint az országos átlag alattiak.

Bogdán Piroska kistérségi tisztifőorvos, Mosonmagyaróvár: "Azt is el kell ugyanakkor mondanom, hogy bizonyos emelkedés megfigyelhető, tehát a tendencia nem stagnáló, hanem inkább emelkedő az elmúlt években."

Bogdán Piroska elmondta: az elmúlt négy év megbetegedéseiről friss anyagot állítanak össze, eredményekről ezt követően tudnak beszámolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.