Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Augusztus 10. 08:37, szerda | Helyi

Átadták a munkaterületet

Átadták a munkaterületet

A Mosonmagyaróvár – Levél – Hegyeshalom – országhatár kerékpárút munkaterület átadás-átvételi eljárását július 28-án tartották meg Levél község polgármesteri hivatalában.

Átadták a munkaterületet

Tavasszal az országhatárig ér a kerékpárút


A Mosonmagyaróvár – Levél – Hegyeshalom – országhatár kerékpárút munkaterület átadás-átvételi eljárását július 28-án tartották meg Levél község polgármesteri hivatalában.
A kivitelező Magyar Aszfalt Kft. hamarosan megkezdi a kitűzési munkálatokat, és a szükséges engedélyek beszerzése után gépekkel is felvonulnak a munkaterületre. A Közbeszerzési Értesítőben a minap jelent meg a hír, hogy a tárgyalás nélküli közbeszerzés eredményeként a Magyar Aszfalt 301, 5 millió forintért építheti meg az utat. Az ezt követő ajánlat mintegy 26 millió forinttal volt drágább. Mint már hírt adtunk róla, a kerékpárút jövő márciusig elkészül. A munkálatok során 26 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 2 vasúti fénysorompó, s két kerékpáros pihenő is elkészül. Maga a kerékpárút az országhatárig 12,3 kilométer hosszú lesz, szélessége 2,6 méter.
Az érintett önkormányzatok kérik a lakosság türelmét és megértését a munkálatokkal kapcsolatban fellépő esetleges kellemetlenségek miatt.
- Eddig szólt a sajtóhír. A megjelent publikációk, nyilatkozatok után többen sokallják a 8,7 kilométernyi útra a 301 millió forintot. A Polgármesteri Hivatalban működő Projektirodában megtudtuk, hogy a Mosonmagyaróvár és az országhatár közötti szakasz teljes hossza valóban 12, 3 km. A mosonmagyaróvári szakasz (Barátság úttól Levél irány) 1 565 m, a levéli szakasz:3 849 m, a hegyeshalmi 3 295 m. Ez összesen 8.709 m. A négy szakaszon belül az M-15 fél-autópálya alatt már megépült 1,3 km és a Hegyeshalom belterületi szakasszal (2, 3 km) együtt 12,3 km a Mosonmagyaróvár - Országhatár közötti teljes szakasz.
A konzorcium vezetője Levél polgármestere. Papp Zoltán július végén elmondta, hogy a 2,6 m széles kerékpárút 2 rétegű aszfalt pályaszerkezettel épül meg. A feltétlenül szükséges kivágásra kerülő fák pótlására 104 db földlabdás fát ültetnek, 124 közúti jelzőtábla elhelyezése is szükséges, s 28 500 négyzetméternyi területet kell füvesíteni.
Fontos megemlíteni, hogy a projekt teljes költségvetésére, az előkészítési és kivitelezési munkákra a konzorcium 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesül.
Az előzményekről elmondható, hogy a Mosonmagyaróvár, Levél és Hegyeshalom Kelet külterületi kerékpárút terveit az önkormányzatok már 2005-ben elkészítették, az akkori előírásoknak megfelelően 2,00 m szélességű burkolattal. Az építési engedélyt is kiadták A 2007-ben kiírt kivitelezési pályázaton viszont előírták a 2,6 m burkolatszélességet. Az új kiírásnak megfelelő módosított terveket a Talent-Plan Kft. 07120 tervszámon elkészítette 2008-ban, amelyre a módosított építési engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága adta ki. Az önkormányzatok ezt követően önállóan próbáltak pályázni - sikertelenül.
Tekintettel arra, hogy 2010. évben pályázati lehetőség nyílt hosszabb, összefüggő külterületi szakaszok megvalósítására, Hegyeshalom Önkormányzata elkészítette és engedélyeztette a Hegyeshalom Nyugati (belterület –Országhatár) kerékpárút szakasz terveit.
A pályázatokhoz szükség volt az összes érintett tulajdonos hozzájárulásához, de a beruházás megvalósításához 10. sz. főút mellett a magántulajdonú területeken kívül a Magyar Állami tulajdonú területek megszerzése is feladat volt.
A kivitelezői nyílt versenytárgyalást UTIBER Kft. bonyolította le, a pályázatok bontására 2011. május 30-án került sor. A bírálatot és a KIKSZ általi jóváhagyását követően 2011. július 21-én a nyertes kivitelezővel, a Magyar Aszfaltal létrejött a vállalkozói szerződés.
Mint már arról korábban hírt adtuk, a határ túloldalán található települések vállalták, hogy amennyiben az országhatárig megépül az a kerékpárút, azt továbbépítve csatlakoztatják a Bécsig vezető úthoz. Ebben az esetben viszont Mosonmagyaróvár és Bécs között kerékpáron is meg lehet tenni az utat.
B.L.
 

Címkék: kerékpárút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.