Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2014. Július 20. 08:39, vasárnap | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

Tájékoztató nyári diákmunkáról

Tájékoztató nyári diákmunkáról

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Munkaügyi Hivatal koordinálása mellett a kormányhivatalok munkaügyi központjai „A nyári diákmunka elősegítése 2014” elnevezéssel munkaerő-piaci programot indít.

A programmal kapcsolatban az alábbi összefoglaló tájékoztatást adom:

A központi program keretében történő foglalkoztatásra az önkormányzatok és 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények nyújthatnak be munkaerőigényt és kérelmet a területileg illetékes kirendeltségen.
A program célcsoportjába a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok tartoznak.
A munkaerőigényben meghatározott képzettségi előírás figyelembe vételével, a kirendeltség munkaerő közvetítést végez, ami előfeltétele a támogatás megállapításának.
A közvetített diákok közül a munkáltató választja ki a számára az adott feladat ellátására legmegfelelőbb jelöltet.
A program keretében támogatást nyújtani csak a célcsoportba tartozó és közvetített diák munkaviszonyban történő foglalkoztatásához lehet.
A támogatás lehetséges ideje a 2014. július 1. és augusztus 31. közötti időszak.
A program keretében ebben az időszakban legfeljebb napi 6 órás, munkaviszonyban történő foglalkoztatás támogatható.
A programban támogatásként a munkabér 100 %-a téríthető meg, ami azonban nem lehet magasabb, mint a minimálbér – szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum – időarányos része (76.125,-Ft, ill. 88.500,- Ft).
Egyéb, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költség, különösen a foglalkoztathatósági vizsgálat, vagy az esetlegesen felmerülő szociális hozzájárulási adóteher e program keretében nem számolható el.

A támogatás igénylésének első lépéseként tehát a foglalkoztatónak a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a területileg illetékes járási hivatal járási munkaügyi kirendeltségén munkaerőigényt, illetve támogatás iránti kérelmet kell benyújtania. Ezzel kapcsolatban kollégáim készséggel állnak rendelkezésére.

A támogatás másik előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal járási munkaügyi kirendeltségen nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal járási munkaügyi kirendeltségre befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

A támogatás kizárólag a járási hivatal járási kirendeltség által a munkaerőigényre közvetített diák munkaviszonyban történő foglalkoztatásához nyújtható, vissza nem térítendő formában, amely a tárgyhót követően benyújtott elszámolási dokumentumok alapján utólag kerül kifizetésre.

A központi munkaerő-piaci program végrehajtását 2013-ban vizsgálta az Alapvető Jogok Biztosa. Megállapításai alapján ajánlásokat fogalmazott meg a következő program kommunikálására, a programmal kapcsolatos információk fiatalokhoz történő eljuttatására, valamint az egyenlő bánásmód követelményeinek biztosításra vonatkozóan. Figyelemmel az ajánlásra, az alábbiakban kérem együttműködését:

Szükséges a programba vonható diákok széleskörű informálása a program céljáról és az annak keretében rendelkezésre álló lehetőségről, valamint a hozzáférés feltételeiről. Az esélyegyenlőség biztosítására tekintettel a célcsoport számára készített tájékoztatót – ami jelen levelem melléklete – kérem a helyben szokásos módon, valamennyi diák számára hozzáférhetően hirdetni, közzétenni. Tájékoztatom, hogy az információ legszélesebb körű terítése érdekében a tájékoztató a kirendeltségi hirdetőtáblákon is kifüggesztésre, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat központi weblapján, a www.munka.hu oldalon is közzétételre került.
A program keretében a létszámfelvétel során fokozott figyelemmel kell lenni az összeférhetetlenségi szabályok betartására, különösen az önkormányzati képviselők, önkormányzati dolgozók hozzátartozóinak alkalmazása esetén. Az Alapvető Jogok Biztosának ajánlásán túl a kiválasztás azért is kiemelt figyelmet kell, kapjon, mert a program fokozott lakossági-, és sajtó-érdeklődésre számíthat. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a kirendeltség a maga eszközrendszerével, valamennyi, az adott településen lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkező és a program célcsoportjába tartozó diák közvetítésével járul hozzá.

A programmal kapcsolatban további tájékoztatásért kérjük, forduljon Munkaügyi Központ kollégáinkhoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.