Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Február 14. 08:04, kedd | Helyi
Forrás: Flesch Kft.

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

Több mint kétszáz diák és pedagógus láthatta a mosonmagyaróvári iskolákból a készülő FUTURA – interaktív természettudományi élményközpont létesítményét a 2012. február 13-án tartott Nyílt Nap keretében.

Olyan területeket mutattak be számukra az épületben, melyek később az építkezés befejezésével a látogatók számára már nem lesznek láthatóak, bejárhatóak.


A „FUTURA - Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása” című pályázat keretében az országban egyedülálló projekt valósul meg. A 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épületet felújítása és átépítése után a családok, a fiatalok és a gyerekek vehetik birtokba, itt találkozhatnak akár először játékos körülmények között a természettudományokkal.

2010 novemberében adták át a munkaterületet a kivitelezőnek. Az elmúlt több mint egy évben az egész épület és a környéke is látványos változásokon ment keresztül. Látható már a hengerek faburkolata. Beépítették a homlokzati nyílászárókat és a függönyfalat. Elkészültek a belső tégla és gipszkarton válaszfalak és álmennyezetek, a hidegburkolatok és csempeburkolatok. A hőszivattyús rendszer belső oldali gépészetének befejezésével elindult az épület fűtése, temperálása. Jelenleg folyamatban van az épület előtti út és parkoló építése.

Lezárult az eszközök közbeszerzése, február 8-án megtörtént az eredményhirdetés is. Büszkeség, hogy egy helyi vállalkozás által vezetett konzorcium nyerte el ezt a feladatot. Szintén közbeszerzés keretében választottuk ki az épület energiaellátását biztosító transzformátor állomás és kábelfektetés kivitelezőjét.

2011 decembere óta több mint tíz civil szervezetnek, intézménynek mutatta be Fűzfa Zoltán fejlesztési referens vetített képes előadásokon a terveket, majd kötetlen beszélgetéseken válaszolt az érdeklődő kérdésekre. Április végéig heti szinten lesz egy-két ilyen további alkalom, hogy minél több véleményformáló közösséghez eljussunk. Az iskolákkal, a természettudományokkal foglalkozó városi szaktanárokkal és a helyi vállalkozásokkal is felvettük a kapcsolatot, számukra egy nyílt napot is rendeztünk a FUTURA készülő épületében. Így a mosonmagyaróvári iskolákból több mint kétszáz kiválasztott diák, valamint pedagógus léphetett a „kulisszák mögé”. Célunk, minél szélesebb körben tudjunk hiteles információt adni a FUTURA-ról, és minél többekkel tudjunk együttműködni.

A Nyílt Nap keretében kisorsolta Mosonmagyaróvár Város két alpolgármestere, Dr. Árvay István és Dr. Iváncsics János azokat az iskolákat, melyek belépőjegyeket nyertek a 2012 augusztusában nyíló intéz-ménybe. A FUTURA-val kapcsolatos kérdőíveket kitöltő és visszaküldő iskolák közül öt olyat sorsoltak ki, melyek 10-10 belépőjegyet kapnak a FUTURA-ba a nyitás után. Továbbá fődíjként egy olyan intézményt, melyből egy osztály egy kirándulást nyert, ez utóbbi Ivánról az Iván Csáfordjánosfa-Csér-Pusztacsalád Községi Önkormányzatok Általános Iskolája. Az öt további iskola: Bécsi Zenei és Művészeti Iskola, Kardos László Általános Iskola Vasvárról, Szőgyéni Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, Ikervárról a Zichy Antónia Általános Iskola, Öveges József Általános Iskola Pérről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.