Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 19. 14:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Több mint 10 millióra bírságolt két céget a versenyhivatal

Több mint 10 millióra bírságolt két céget a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 10 millió 750 ezer forint bírságot szabott ki két vállalkozásra egységes, komplex és folyamatos jogsértés elkövetése miatt, amiért azok a Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) pályázatain, valamint az Árpád-Agrár Zrt. pályázatán indulva egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot - közölte a versenyhivatal hétfőn az MTI-vel.

A hivatal a MERT bükkábrányi és visontai bányáiban geofizikai mérések elvégzésére, az Árpád-Agrár Kft. hévízi kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatán vizsgálta a GEO-LOG Környezetvédelmi és Geofizikai Kft. (GEO-LOG), és a „GEOSERVICE” Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. magatartását.
A GVH megállapította: a MERT visontai és bükkábrányi bányáira 2009-2011. között kiírt pályázataihoz a GEOLOG és a GEOSERVICE átfogó, a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célzó tervet készített. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a MERT pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást. A bizonyítékok alapján a GEO-LOG és a GEOSERVICE egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében a
GEO-LOG a visontai bánya, míg a GEOSERVICE a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási határideje előtt felvették a kapcsolatot egymással és egyeztették az ajánlati árakat.
A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás az egyeztetéseket 2009-től kezdve azonos módon folytatta valamennyi jogsértéssel érintett projektben.
A feltárt jogsértések elkövetéséért a GEO-LOG-ot 3 530 000 forint, a GEOSERVICE-t pedig 4 410 000 forint bírság megfizetésére kötelezte.
A GVH e vállalkozásokkal szemben az engedékenységi politika keretében csökkentette a bírság összegét.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy a GEO-LOG és a GEOSERVICE az Árpád-Agrár Zrt. 2009-es hévízkutak komplex vizsgálati mérésére lebonyolított pályázata során egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot, a jogsértés miatt a GEOSERVICE-t az engedékenységi politika keretében alkalmazott bírságcsökkentés mellett 2 810 000 forint bírság megfizetésére kötelezte, míg a GEO-LOG-gal szemben mellőzte a bírság kiszabását.
A versenyhivatal rendelkezésére álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg a Mélyfúrási Információ Szolgáltató Kft., a GEO-GENESIS” Műszergyártó- és Kutató Bt. és Musitz László egyéni vállalkozó jogsértése a MERT 2007-2008-as és 2012-es visontai és bükkábrányi bányáira kiírt pályázatokon, ezért az ezekkel kapcsolatos eljárást a GVH megszüntette - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk