Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 11. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Többen támogatják, mint ahányan ellenzik a meleg párok házasságkötését

Többen támogatják, mint ahányan ellenzik a meleg párok házasságkötését

A University of Chicago felmérése szerint a nyolcvanas évek vége óta csökken folyamatosan a meleg párok házasságkötését ellenzők aránya. Ma mintegy 131 ezer meleg pár él az Egyesült Államokban házastársakként.

A chicagói egyetem közvélemény-kutató intézete szerint egyértelmű trend igazolja, hogy az amerikai lakosság egyre toleránsabb a homoszexualitást illetően. Friss felmérésük szerint az 1988-ban mért 11 százalékról mára 46 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják a meleg párok házasságkötését. Most először mértek nagyobb arányt a támogatók körében: a melegházasságot ellenzők aránya ugyanis jelenleg 40 százalék körül mozog. A felmérés a témában készült korábbi kutatásokkal összhangban ezúttal is azt mutatja, hogy a tolerancia szintje a fiatalok körében a legmagasabb: a 30 év alattiak 64, a 70 évnél idősebbek 27 százaléka ért egyet azzal, hogy az egynemű párok is házasságot köthessenek.

A kutatás, amelyet negyven éve rendszeresen megismétel az egyetem, megállapította, hogy a folyamatosan javul a melegekkel kapcsolatos pozitív attitűd mértéke. Míg 1972-ben még csak 24, ma már 86 százalék gondolja úgy, hogy egy saját neméhez vonzódó férfi vagy nő is bekapcsolódhat a politikába. Hasonlóan, az 1973-ban mért 48 százalékról 84 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a melegek is taníthatnak az iskolákban.

Az Egyesült Államokban hat államban, valamint a fővárosban van lehetősége egybekelni a meleg pároknak, míg 39 államban kifejezetten tiltva van az azonos neműek házasságkötése. A statisztika hivatal becslése szerint valamivel több, mint 131 ezer meleg pár élhet az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.