Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 02. 07:39, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody\'s

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody\'s

A háború és a szankciós válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody\'s.

A nemzetközi hitelminősítő legfrissebb jelentésében megerősítette Magyarország Baa2 adósbesorolását stabil kilátással - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken este az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a Moody's kedvezően értékeli, hogy a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A hitelminősítő 2024-re 3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, amelyet az erős export, a magas beruházási ráta és a reálbérek növekedésével fellendülő fogyasztás is támogat. A jelentés szerint a növekedési kilátásokat erősíti a jól képzett munkaerő, a versenyképes adórendszer és a fejlett infrastruktúra is.

A Moody's pozitívan értékeli a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, amelynek kapcsán kiemelik, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető.

A dokumentum a kockázatok között rögzíti Magyarország energiafüggőségét, kiemelik ugyanakkor, hogy ezen a téren jelentős javulást ért el hazánk a 2022-es évhez képest, amelyet a fizetési mérleg javulása is tükröz. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban a Moody's elemzői úgy látják: Magyarország hozzájut a neki járó forrásokhoz, egyúttal hazánknak megvannak a pénzügyi eszközei az EU-forrásokhoz kapcsolódó projektek előfinanszírozására - olvasható a PM közleményében.

A Pénzügyminisztérium arra is kitért: Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja Magyarországot, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők és egy világjárvány után, egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban - mutattak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország