Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Február 08. 09:25, vasárnap | Helyi önkormányzati
Forrás: saját

Új vezető a mosonmagyaróvári bölcsődék élén

Új vezető a mosonmagyaróvári bölcsődék élén

Boczné Németh Tímeával, a Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődék Intézményének új vezetőjével beszélgettünk terveiről és a bölcsődéket érintő legfontosabb változásokról.

Az új vezetőtől nem áll messze sem a gyermekgondozás, sem az intézményvezetés, hiszen 10 évig volt a Gyermekek Átmeneti Otthona első embere. Aztán jött a lehetőség egy újabb pályázatra…

Igen, nagy szakmai előrelépésnek tartom ezt a pozíciót. - kezdi beszédét Boczné Tímea -. Egyetemi végzettségem van és vezetői gyakorlatom, mégis ez egy újfajta kihívás számomra.

Kívülállóként azt gondolnánk, hogy ez is hasonló munkakör, mint az előző. Milyen új feladatokat kell itt megoldani?

Ez sokkal összetettebb, nagyobb feladat. Három intézmény vezetése, 72 dolgozó munkájának megszervezése, 252 kisgyermek gondozása, nevelése… Egyáltalán az, hogy a mindennapok zökkenőmentesen teljenek. Szakmai szempontból pedig a 0-3 éves korosztállyal nekem újból meg kellett ismerkednem.
Nagyon fontosnak tartom a munkámban, hogy a szakmai vezetőkre alapozzak. Nem mehetünk el az ő szaktudásuk mellett, hiszen az intézmény működéséhez az ő gyakorlatukat feltétlenül szükséges figyelembe venni.

Milyen instrukciókat kaptál eddig tőlük vagy inkább úgy kérdezném, hogy az általuk lefolytatott beszélgetések alapján milyen célok megvalósítását tervezed?

Szeretném ezeket a korszerű, Európai Uniós szabvány szerint épült bölcsődéket megtölteni színes programokkal, hogy élményeket adjunk a gyermekeknek.
Nagyobb hangsúlyt fektetek a három bölcsőde egységesítésére, a közös programokra. Olyan programokra gondolok, amelyek minden bölcsődében ugyanúgy folyhatnak annak ellenére, hogy mindháromnak megvan a különböző szakmai profilja.
Szeretném minél jobban bevonni a szülőket is a döntéseimbe. Fontosnak tartom a velük való személyes kapcsolattartást, az ötleteik, élményeik, tapasztalataik meghallgatását, hiszen ezekre alapozva tudok továbbfejlődni. Kihelyeztünk például Ötletbörze dobozokat a bölcsődékben, ahova akár névtelenül is bedobhatják ötleteiket, észrevételeiket… de minden hónap első hétfőjén déltől 3-ig fogadó órát tartok és örömmel veszem, hogy vannak már bejelentkezések.


A faliújságokat is szeretném élővé tenni – az aktuális programokat kifüggeszteni, felhívni ezekre a szülők figyelmét.
Szeretném az intézmény honlapját is felfrissíteni, hiszen ezen keresztül is tudjuk az anyukákat, apukákat tájékoztatni és mindenképpen fontos lenne a média adta lehetőségeket megragadni. Tervezünk például most egy bölcsődei blogot, aminek hírét a szülők nagy örömmel fogadták. Apró dolgokból tudunk építkezni és lehet, hogy egy-egy esetben csak egy apróságon csúsznak el a szülők a kisgyermekek nevelésében. Ha pedig egy szakember ad választ a kérdéseikre, biztosan nem követik el kétszer ugyanazt a hibát…
Mindezeken kívül nemzetközi kapcsolatokat szeretnék kiépíteni. Ennek kapcsán április 21-én Szlovákiába, Dunaszerdahelyre fogunk ellátogatni, mert szeretnénk megismerni az ottani bölcsődéket, óvodákat, gyermekvédelmi intézményeket. De a környékbeli bölcsődékkel is szeretnék társkapcsolatot kialakítani.

Miért olyan fontosak számodra ezek a kapcsolatok?
Azt gondolom minden ilyen lehetőséget meg kell ragadni, hiszen tanulhatunk egymástól. Egy tapasztalatcserétől mindenki fejlődik. Nagyon fontosak ezek a lépések. Folyamatosan tanulni és fejlődni kell!


Nagyon sokat beszéltél a kollégákról, a szülőkről és a távolabbi szakmai kapcsolatokról. Milyen változásokat fognak érzékelni mindebből a bölcsődés gyermekek?

Már véget értek a szülőcsoportos beszélgetések mindhárom bölcsődében. Elmondtam a terveimet és ismertettem a munkatervet, amelyet a Szociális- és Esélyegyenlőségi Bizottság elfogadott január 19-én. A legnagyobb változás ennek értelmében, hogy nyáron két hétre leállnak a bölcsődék, erre a Gyermekvédelmi Törvény ad lehetőséget. De természetesen egyetlen kisgyermek sem fog ellátás nélkül maradni, mert mindig lesz ügyeletes intézmény.
Januárban együttműködési szerződést kötöttem a Pedagógiai Szakszolgálattal, eszerint mindhárom bölcsődében biztosítunk egy helyiséget korai fejlesztésre, ők pedig szakembereket biztosítanak hozzá. A bölcsődében elhelyezett gyermekekkel is foglalkoznak, természetesen minden esetben a szülő beleegyezésével, tájékoztatásával. De ez a lehetőség azok számára is adott, akiknek nem jár bölcsődébe a gyermekük.


Dietetikussal kötöttem szerződést, ő felügyeli azon gyermekek ételeinek az elkészítését, akik valamilyen ételérzékenységgel, allergiával küzdenek. Intézményen belül lehetőség van a gyermekek életkorának megfelelő nyersanyagokból intézményen belül elkészíteni az ő speciális ételüket.
Korábban bevett gyakorlat volt, hogy egyetlen napon volt a befizetés. Januártól bevezettem, hogy legyen egy pótbefizetés minden hónap 10-ét követő csütörtökön abban a bölcsődében, ahova a kisgyermek jár, így nem kell minden alkalommal a Micimackóba jönniük emiatt. Ez a szülőket érintő könnyítés.

Lassan két órája ülünk itt az irodában és Te csak mesélsz és mesélsz a tervekről, a lehetőségekről és azok megvalósulási ütemeiről. Az már bizonyos, hogy rengeteg változás, változtatás, újítás és fejlesztés várható 2015-től a Gólyahír, a Napsugár és a Micimackó Bölcsödékben. Hogyan reagáltak minderre a szülők?


Elfogadóak voltak, a pozitív változásoknak természetesen nagyon örültek…
Leginkább a nyári leállásokkal kapcsolatban voltak kérdéseik, de mindenkit megnyugtattam, hogy a bezárások idejére megszervezzük az ügyeletes bölcsődét. Megragadnám most is az alkalmat, hogy elmondjam a leállások időpontjait; a Gólyahír Bölcsőde leállása június 22-től július 3-ig tart, ekkor a Micimackó és a Napsugár Bölcsődék lesznek az ügyeletesek. A másik két intézmény július 27 –től augusztus 7–ig lesz zárva, ekkor a Gólyahír lesz az ügyeletes.
Próbáljuk maximálisan segíteni a szülőket és reméljük, ezt ők is érzik. Bölcsődéink hosszabbított nyitva tartással működnek, 5:30-tól 17:30-ig. Ezen van nálunk gyermekfelügyelet, ahol 14 éves korig várjuk a gyerekeket - ez egy bölcsődei kereteken kívüli szolgáltatás, 265 Ft/ óra a díja. Van gyermekhotel, ahol előzetes bejelentkezés esetén akár éjszakára vagy hétvégére is ránk bízhatják gyermekeiket, ha esetleg nincs nagyszülő vagy rokon, aki vigyázna rájuk. De lehetőség van kifejezetten felnőtt ebédrendelésre is 470 Ft-ért. A város több pontjára szállítunk.

Mindezeken túl pedig mindenkinek szeretném a figyelmébe ajánlani a sószóbát, amit szintén igénybe lehet venni a délutáni órákban 265,-/óra szolgáltatási áron

Rengeteg a dolog, de látszik, hogy örömmel és pozitívan teszed azt, amire megbízást kaptál a várostól. A rövidtávú tervek mellett milyen hosszú távú elképzeléseid vannak?

Annak ellenére, hogy ezek a bölcsődék gyönyörűek és korszerűek, a benne található játékok sajnos az idővel amortizálódnak, szükség van a “játékpark” cseréjére a csoportszobákban és az udvaron egyaránt. Ezen felül szeretnénk egy “játékkölcsönzőt” nyitni, amellyel szintén a szülőknek és kisgyermekeiknek kívánunk segítséget nyújtani. Ez a játékkölcsönző ugyanúgy működhetne, mint egy könyvtár, csak itt éppen a kisgyermek életkorának, fejlettségi szintjének megfelelő játékot kölcsönözhetne.

Ezért szeretnék megkérni mindenkit, akinek olyan használt játékai vannak otthon, amire már nincs szüksége, hozza be bármelyik bölcsődébe, a „mi gyerekeink” nagyon fognak örülni nekik.
Fontos lenne az udvari játékok fejlesztése és a későbbiekben szeretnék támogatókat toborozni a bölcsődei programok szervezéséhez is.
A szülőkkel, kisgyermeknevelőkkel ötletelve szeretnénk szülő-növelő klubbot indítani, amellyel a gyermekeket nevelő szülőknek szeretnénk segítséget nyújtani neveléssel, gondozással, a felmerülő nehézségekkel kapcsolatban. Hiszem azt, hogy szakember irányítása alatt ezek a beszélgetések megindítóak, lélekemelőek tudnak lenni, s képesek vagyunk általuk fejlődni, s ezáltal gyermekeinknek a legtöbbet adni.

Ezek a hosszú távú célok.


Köszönjük a lehetőséget, hogy bepillantást kaphattunk a három intézmény mindennapjaiba! Végigsétálhattunk azokban a termekben, ahol mindennek az odaadó szeretetnek és elképesztő igyekezetnek a gyümölcsét learató gyermekek csillogó szemeivel találkozhattunk.

Hiszen ne felejtsük el, nem mindegy, hogy ki vigyáz a gyermekeinkre mindaddig, amíg nekünk, szülőknek a munkahelyen kell teljesítenünk. Nem mindegy, hogy ők milyen hittel és lelkesedéssel fordulnak életünk kincseihez.

Boczné Németh Tímea olyan személy, aki nemcsak azért felel, hogy nyugodt és megfelelő körülmények között tudhassák a szülők gyermekeiket, ő olyan vezető, akinek mind a 252 kisgyermek elfér a szívében…

Nagyon sok sikert kívánunk Neki!

InfoMosonmagyaróvár Szerkesztőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt