Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 28. 05:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó:pixabay

Újra felmérik a lakosság tápláltsági állapotát

Újra felmérik a lakosság tápláltsági állapotát

Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben több 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet. A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a népegészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára - tették hozzá.

Mint írták, a felmérés nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet ad majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról.

Emlékeztettek, eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló felmérés Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálat eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását.

A mostani, 2018-as kutatás azonban egy, a korábbinál bővebb, a népegészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: egyrészt a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is rákérdeznek majd - emelték ki.

Közölték, az embereket az OGYÉI által megbízott cég kérdezőbiztosai keresik fel, és a már említett témákban egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót: arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak. Ezt követően egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek.

A felmérést az OGYÉI az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból valósítja meg, az adatfelvétellel megbízott cég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket.

A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt vesz-e a vizsgálatban.

Az OGYÉI levélben értesítette a felmérés céljáról a kijelölt települések jegyzőit, polgármestereit és a hatóságokat.

Kitértek arra is, hogy a begyűjtött adatokat a hatóság a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásainak szigorú betartásával, név és cím nélkül, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben - összesített adatok alapján - publikál majd.

Címkék: étkezés, evés, felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.