Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 10. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Újra kitűzhetők az időközi önkormányzati választások

Vasárnaptól lehet kitűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mintegy 150 időközi önkormányzati választást a vonatkozó kormányrendelet szerint.

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Április 10-étől azonban kitűzhetők a korábban elmaradt időközi önkormányzati választások.

Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6-a és 2022. április 9-e között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-étől hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ára.

Április 10-étől kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat április 24-éig kell kitűzni. A szünetelő helyi népszavazási aláírásgyűjtések esetében a helyi választási iroda vezetője új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek, a szünetelés időtartama nem számít bele az aláírásgyűjtés határidejébe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

Címkék: időközi, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: