Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 29. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Végtörlesztés - PSZÁF: hitelkiváltó kölcsönről a hitelező intézménynél érdemes érdeklődni

Végtörlesztés - PSZÁF: hitelkiváltó kölcsönről a hitelező intézménynél érdemes érdeklődni

A végtörlesztésnél a hitelből törleszteni kívánók fogyasztói kockázatokkal is szembesülhetnek...

A piacon több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályos szolgáltató, civil szerveződés is tevékenykedik - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A felügyelet azt javasolja: az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt.

A PSZÁF csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: azt követően, hogy a törvény lehetővé tette a deviza alapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztését, a piacon olyan hitelközvetítők - gyakorta álközvetítők - bukkantak fel, akik kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat.

A felügyelet leszögezi: nem, vagy csak alapos előzetes tájékozódás után szabad olyan szolgáltatást igénybe venni, amelyek aktív "BAR-listásoknak" kínálnak hitellehetőséget (a BAR a mai Központi Hitelinformációs Rendszer /KHR/ korábbi elnevezése). A PSZÁF korábbi vizsgálatai alapján nagy számban fordult elő ugyanis, hogy az ilyen szolgáltatók nem rendelkeznek tevékenységükhöz engedéllyel, és az üzletkötés során alkalmazott feltételeik sem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak - húzza alá a felügyelet.

A közlemény kitér arra is, hogy különösen óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól, amikor a végtörlesztéshez kínálnak "hitelmegoldást". A csoportokat szervező cégek ugyanis - egyes ügyintézőik állításával ellentétben - nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, amelynek időpontja sorsolástól (szerencseelemtől) függ, készpénzt pedig a tagjaiknak egyáltalán nem adnak át.

A PSZÁF emlékeztet: a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói csoportok esetén jelentkező további speciális kockázatokra is felhívta a rögzített árfolyamú végtörlesztést igénybe venni kívánó ügyfelek figyelmét (www.gvh.hu/gvh/alpha?null&m5_doc=7343&pg=72).

E vállalkozások a fizetési nehézséggel küzdő, nehéz helyzetben lévő adósok számára sokszor további, jelentős díjak mellett vállalnak megbízási szerződéssel állítólagos adósságrendezést - olvasható azzal, hogy az ilyen intézményektől, személyektől érkező ajánlatokkal kapcsolatban célszerű körültekintően eljárni.

Ha az ajánlat nem közvetlenül kereskedelmi banktól, takarékszövetkezettől vagy pénzügyi vállalkozástól érkezik, ellenőrizni kell, hogy az adott hitelközvetítő működését a PSZÁF engedélyezte vagy regisztrálta-e - közölte a felügyelet. Ennek legegyszerűbb módja annak a tisztázása, hogy az adott vállalkozás vagy személy szerepel-e a PSZÁF honlapján a felügyelt vagy nyilvántartásba vett intézmények, magánszemélyek között (www.pszaf.hu/bal_menu/piaci_szereplok/nyilvantartasok).

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy óvakodni kell minden olyan megoldástól, amelyeket PSZÁF engedélyével nem rendelkező szereplők kínálnak.

Hozzáteszi: arra is érdemes figyelni, hogy a fix árfolyamú végtörlesztéshez kapcsolódó hitelközvetítés kapcsán a törvény szerint díj nem számítható fel, a közvetítésnek, civil szerveződésnek az adósok számára e szempontból ingyenesnek kell lennie. Téves az az ígéret is, amely szerint egy nagy létszámú adósi körrel kapcsolatban lévő civil szervezet minden tagjának azonos feltételekkel tud majd hitelkiváltó kölcsönt szerezni, az adósok hitelképessége ugyanis mindig egyénenként eltérő - közli a PSZÁF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.