Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 26. 09:37, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Visszakapták leállított vonataikat a rajkaiak: zöld lámpa Győrbe és Budapestre

Visszakapták leállított vonataikat a rajkaiak: zöld lámpa Győrbe és Budapestre

Visszakapták régóta várt vonataikat a rajkaiak.

A magyar-szlovák határ mentén fekvő kistelepülésről 2009. december végéig egész nap elérhető volt Győr és Budapest is, ám a Gyurcsány-kormány döntésével ezen a vonalon is több vonatpárt megszüntettek. A két éve húzódó problémára megoldást hozott, hogy a GySEV Zrt. idén októbertől átvette a MÁV-tól a Rajka-Hegyeshalom vasútvonal működtetését. A két új vonatpár lehetővé teszi, hogy késő délelőtt és este is eljuthatnak a rajkaiak haza a megyeszékhelyről, illetve a fővárosból.

Este 7 óra 10-kor, ha valaki a Keletiből a Wiener Walzer gyorsvonattal eljön Pestről, az 21.43 perckor le tud itt szállni a vonatról, tehát ezzel a késő esti hazautazás meg van oldva, nemcsak a megyeszékhelyről, hanem a fővárosból is" - mondja Kiss Vince rajkai polgármester.

Két éve küzdenek a közel 3000 lakosú Rajkán, hogy a 2009 előtti vonatközlekedés helyreálljon a településen. A napi négy vonatpár mellé további kettőt szerettek volna, amivel a már sokak által elfogadható személyszállítás helyreállhat a községben.

Kiss Vince polgármester, Rajka, független: "Még három és fél vonatpárral van kevesebb, mint amikor a fénykorát élte itt a személyszállítási vasúti közlekedés. Hát, hogy mennyi az esélyünk, bízunk benne, hogy a gazdasági oldal fog minket hozzásegíteni, hogy bebizonyosodjon, hogy igenis az ütemes, az egész napos közlekedésnek van létjogosultsága, ebben úgy érzem, a GySEV partner."

A Rajka-Hegyeshalom vasútvonalat októberben vette át a MÁV-tól a GySEV. A társaság felismerte a vonatpárok közlekedtetésében a gazdasági lehetőségeket, és ezzel megfelelt a lakossági igényeknek is.

Lendvai Péter személyszállítási üzletágvezető, GySEV Zrt.: "Ez egy jogos igény lenne, ehhez viszont a minisztérium támogatása is kell, ami úgy néz ki, hogy meg is lesz, mindenképpen a közszolgáltatásba szeretnénk további csatlakozásokat is bevonni, azonban ehhez szükséges további egyeztetés a felek részéről, illetve a MÁV-Starttal is szükséges még további menetrendi harmonizáció létrehozása."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint azokon a vasútvonalakon, ahol nagy társadalmi igény jelentkezik a szocialista kormányok által megszűntetett vonatok újraindítására, folyamatosan fogják a személyszállítást helyreállítani.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, NFM: "A megváltozott utazói igényekhez alkalmazkodnak a kapacitások, a kiadások, a közteherviselés, és ebbe belefér az is, hogy adott esetben járatok egy része olyan értelemben is változik, hogy ahol kevesebb az utas, inkább kiveszünk ott egy járatot, és ahol nagyobb az igény, mint például Rajka esetében, ott bővítjük a szolgáltatást, tehát tekintsük folyamatnak ezeket a változtatásokat."

A rajkaiaknak ígéretük van arra is, hogy rövidesen a forgalmi adatokhoz igazított, ütemes menetrend alapján közlekednek majd a vonatok a településről

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.