Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Március 23. 13:33, hétfő | Helyi
Forrás: Saját

Víz Világnapja a Futurában

Víz Világnapja a Futurában

2015. március 20-án tartotta Víz Világnapi rendezvényét az AQUA Szolgáltató Kft.

A programok már délelőtt elkezdődtek, 11 órától szakmai előadások várták az érdeklődőket a Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztító Telepen.
Ezen a napon a további eseményeknek is otthont adó Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont ingyenesen várta az ide érkezőket.
15 órától a "Jövőnk a víz!" vizuális pályázat eredményhirdetése következett, a gyerekek 15-17 óráig a vizes játszóházat élvezhették. Az eredményhirdetés és díjátadó után pedig vízzel kapcsolatos kísérletek várták az érdekességekre fogékony közönséget.
A rendezvényt a méltán népszerű fiatal énekesnő, Bogi koncertje zárta.
A látogatók a nap folyamán az AQUA és Friss Víz standnál frissülhettek fel, a gyermekeket apró meglepetések is várták. Az látogatók a bejáratnál az alkotói pályázatra beérkezett pályaművekből készült kiállításban gyönyörködhettek.
Az InfoMosonmagyaróvár természetesen részt vett a rendezvényen. Figyeltünk, tapsoltunk és játszottunk, közben pedig fotóztunk és sok-sok interjút készítettünk.


Először köszöntőt mondott Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár Város Alpolgármestere. Az alpolgármester úr beszédében megköszönte a felkészítő pedagógusoknak, hogy fontosnak tartották a pályázaton való részvételt és motiválták a gyerekeket.
"Hisz ebben a korban kell elkezdeni azt a nevelést, amely arra mutat rá, mennyire fontos a környezetünk és mennyire fontos a víz. - hangsúlyozta - Míg mi itt, a Kárpát-medencében esténként teleeresztjük a kádat vízzel, nem is gondolunk arra, hogy más országokba kamionokkal, repülőgéppel kell szállítani a vizet. Vagy amikor a csap alá hajolunk, hogy a szomjunkat oltsuk, eszünkbe sem jut, hogy tőlünk körülbelül 1000 kilóméterre, ezt már nem tehetnénk meg."

Leitner László, az AQUA Szolgáltató Kft. ügyvezetője ismertette a szakemberek jóslatait, melyek szerint ha sor kerül egy újabb világháborúra, az a víz miatt fog kitörni, illetve hogy 15-20 év múlva a víz ára az olajéval vetekedhet.
"A vizet közelebb kell hozni magunkhoz, mert bármi, amire nem figyelünk, elvész és már nem tudjuk továbbadni az utódainknak. Ha használjuk, akkor vigyáznunk is kell rá!" - mondta és örömét fejezte ki, mert egyre többen ismerik fel azt, hogy nem érdemes cukros gyümölcsleveket vagy üdítőitalokat inni a víz helyett, hiszen a víz önmagában is érték, amely biztosítja, hogy hosszú távon egészségesek legyünk.



Az alkotói pályázat díjkiosztója után megkérdeztük a boldog nyerteseket, mit is rajzoltak.

"A Víz Világnapjára rajzoltunk egy olyan lapra, ami nyolc részre volt osztva. Mindegyikbe olyan dolog került, amit vízzel csinálunk: főzés, fürdés, ivás, virágöntözés... Nagyon jó érzés volt átvenni a nyereményt!" - mesélte Lencsés Luca és Minka (óvodás korcsoport, csoportos – I. díj).

Az 5 éves Feke Virág (óvodás korcsoport, egyéni - különdíjas) túl szégyenlős volt interjút adni, ezért inkább édesanyja mesélte el, hogyan készült az alkotás: "Egy nagy házat rajzolt, melynek ablakaiban az látszik, hogyan használjuk a vizet a mindennapokban. Például mosakodás, főzés, mosás, fogmosás. Az ötletben egy picit kellett segíteni, de a munka nagy részét önállóan csinálta és nagyon büszke vagyok rá!"

A díjkiosztó után Dr. Iváncsics Jánostól érdeklődtünk, milyen érzés volt ezt a sok ragyogó arcot látni.
"Mindig nagyon örülök, amikor ilyen rendezvényen vehetek részt és díjat adhatok át. - mondta - Boldog vagyok, hogy ilyen nagy számban érkeztek pályaművek. Azoknak a gyerekeknek, akik pályáztak és nyertek, ez egy örök élmény marad, aki pedig most nem nyert, buzdítani szeretném, hogy jövőre is pályázzon! Azt hiszem a pedagógusoké a legnagyobb érdem, hiszen ezekben a témákban ők tudják leginkább motiválni a gyerekeket. Megköszöntem munkájukat a díjátadón is, de újra megteszem, mert ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni!"



Leitner Lászlót is sikerült elcsípnünk egy rövid interjú erejéig. Először a pályázatra érkezett alkotásokkal kapcsolatban kérdeztük.
"Nagyon tetszik az a gyermeki egyszerűség, ahogy a témához nyúltak. Ahogy meglátták a csodát benne, ahogy odaképzelték a vízbe például az állatokat... azt látom, hogy a gyerekek érzik a víz jelentőségét."

Úgy láttuk, a délelőtti szakmai előadások is nagyon népszerűek voltak...

A térség összes szennyvíztelepét és vízműtelepét megnyitottuk. De így is ki kellett jelölnünk erre egy újabb napot, mert nem tudtunk mindenkit fogadni. A vízügyes szakemberek olyan témákkal várták az érdeklődőket, mint például a "gyógyszermaradványok a vízben", ami nagyon érdekes és jelenleg nagyon aktuális.

Az idei az utolsó Víz Világnapi rendezvény, amely mögött ügyvezetőként állsz. Milyen érzés ez?

Sosem tartottam fontosnak ebben a saját személyemet. Ez egy szolgálat, hogy felhívjuk a figyelmet a víz fontosságára. Nem az én szerepem a lényeg, mert azokat az eredményeket, amelyeket elértünk, egyedül nem lehetett volna elérni, csak csapatban. Elindítottunk egy folyamatot és ez a folyamat most megy tovább – én nem kellek már hozzá!

Mit lehet tudni a jövőről?

Választanom kellett és a biztonság helyett a nagyobb jövőképet választottam, ami több eredményt hozhat a térségnek. Ez egy nagyon komoly kihívás! Emellett nyugodt vagyok, mert egy jól működő céget fogok átadni az új vezetőnek. (Mint arról már korábban hírt adtunk, Leitner László 2015. május 15-én távozik az AQUA Szolgáltató Kft. Ügyvezető igazgatói posztjáról és a Panta Aqua Vízpalackozó Zrt. Vezetőjeként folytatja szakmai pályafutását. - a szerk.)

Az éppen megérkező Bogi koncertje előtt elmondta az InfoMosonmagyaróvárnak, izgatottan várja már, hogy együtt énekelhessen a közönséggel, de a víz fontosságáról is beszélt:
"Az egész családomra nagyon jellemző az egészséges életmód, csak frissen facsart gyümölcslevet vagy szénsavmentes vizet iszunk. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, mert sok családban sajnos megfigyelhető, hogy már a kisgyermekek is egészségtelen italokat, cukros üdítőket fogyasztanak. Én azt mondom, hogy vannak olyan alkalmak, amikor buli van, vagy ünneplünk valamit és megengedhetjük ezt magunknak, de a hétköznapokban az a legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk!"



A "Jövőnk a víz!" alkotói pályázat díjazottjai:

Óvodás korcsoport (egyéni)
I. díj: Demkó Janka – 6 éves – Ostermayer Óvoda
II. díj: Pollreisz Anna – 6 éves – Őzikés Óvoda
III. díj: Gulyás Rita – 6,5 éves – Hildegárd Óvoda
Különdíj: Feke Virág – 5 éves – Dunakiliti Kiserdei Óvoda

Óvodás korcsoport (csoportos)
I. díj:
Lencsés Luca és Lencsés Minka – 6 évesek – Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Újrónafői Tagóvoda
Különdíj: Vackor Óvoda Nagycsoportosok

Iskolás korcsoport (1-3. osztály):
I. díj:
Molnár Krisztián – 3. osztály – Fekete István Általános Iskola
II. díj: Varga Benjámin – 2. a. osztály – Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola
III. díj: Sántha Orsolya – 1.c. osztály - Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola
Különdíj: Tamás Ervin – 1.b, osztály - Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola

Iskolás korcsoport, 4-6 osztály:
I. helyezett: Gyöngyösi Bianka, 6.o. Fekete István Általános Iskola Mosonmagyaróvár
II. helyezett: Hajnal Martin, 5. o. Éltes Mátyás EGYMI
III. helyezett: Smitola Sára, 4.b. Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Különdíj: Kévés Barbara, 6. o. Szigetköz Körzeti Általános Iskola és AMI, Darnózseli

Iskolás Korcsoport 7-13. osztály
I. helyezett: Kiss Brigitta, 7. o. Szent Márton Általános Iskola, Halászi
II. helyezett: Babos Krisztina, 7.o. Fekete István Általános Iskola

Iskolás Csoportos kategória
I. helyezett:
4. B osztály, Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola
II. helyezett: 2.c. osztály, Bolyai János Általános Iskola
III. helyezett: 1.c. osztály Bolyai János Általános Iskola
Különdíj: Kocman Kitti, Kiss Cecília, Szabó Dorka, 6.o. Somogyi József Általános Iskola, Ásványráró

Az InfoMosonmagyaróvár Szerkesztősége gratulál minden pályázónak és nyertesnek!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.