Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 27. 12:54, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Zajlik a Magyar Honvédség »Embert a Vasra 2.0« toborzókampánya

Zajlik a Magyar Honvédség »Embert a Vasra 2.0« toborzókampánya

Már zajlik a Magyar Honvédség "Embert a Vasra" elnevezésű toborzókampányának második fázisa - mondta Lele Gergő hadnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Tüzérosztály szakaszparancsnoka az Origo internetes lapban szombaton megjelent interjújában, amelyben az új Panzerhaubitze (PzH) 2000 önjáró löveget is bemutatta.

A hadnagy a Magyar Honvédség toborzó kampányának második fázisa kapcsán arról beszélt, hogy elkötelezett fiatalok jelentkezését várják a tatai tüzérekhez, és február 12-ig még lehet jelentkezni.

Fontosnak nevezte, hogy a jelentkezők betöltsék a 18. életévüket. A beérkezést követően az érdeklődők egészségügyi és pszichológiai felmérésen vesznek részt, valamint felmérik fizikai állóképességüket, ha alkalmas lesz a jelentkező, először az alapkiképzés, majd az adott eszközre való felkészítés következik.

Megjegyezte, hogy a katonáknak új egyenruhájuk, naprakész felszerelésük és csúcseszközeik vannak, "a jelenlegi honvédség arra az útra lépett, ami már valóban egy modern hadsereg képét mutatja, ez a honvédség már nem az a honvédség, amiről a szüleinktől, nagyszüleinktől hallottunk".

"A megfelelő háttér biztosított számunkra, így a feladatunkra tudunk teljes mértékben koncentrálni. A kiképzés során ez egy hatalmas előny" - fogalmazott.

Úgy folytatta, hogy a Magyar Honvédség haditechnikai eszközfejlesztésének része a PzH 2000 önjáró löveg beszerzése is.

A hadnagy kifejtette, hogy ez a harcjármű a 21. századi csúcstechnológia jó példája: a gyorsasága, precizitása, az azt működtető digitális technika rendkívül megnyerő és professzionális.

Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű (52 kaliberű) PZH önjáró lövegek kivételes biztonsággal céloznak, akár 56 kilométerre is pontosan ellőnek; a jármű elsődleges fegyverének tekinthető tarackágyú élettartama 2000 lövésre tehető - részletezte Lele Gergő az interjúban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk