Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. December 07. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Saját

Zenés fizikai kísérletek idén és jövőre is a Mosonyi Mihály Zeneiskolában

Zenés fizikai kísérletek idén és jövőre is a Mosonyi Mihály Zeneiskolában

November közepén került megrendezésre az a rendhagyó zenei délután, melynek keretein belül a diákok megtekinthették a hangok fizikai hátterét.

Az előadás szervezését Varga Bence, a Mosonyi Mihály Zeneiskola ütő tanszakos tanára vállalta magára. „A nyáron megrendezett nemzetközi ütős táborban lehetőségünk volt a gimnázium Öveges laborjában különböző előadásokat hallgatni. Természetesen mi is szerettük volna ezt viszonozni, ezért meghívtuk a tanulókat és tanáraikat egy ütős hangszerbemutató koncertre. Akkor pattant ki a fejünkből Horváth László tanár úrral, hogy mutassuk meg a hang és hangszerek fizikai hátterét is.” – kezdte a lelkes beszámolót az iskola közkedvelt tanára.

„A gyerekek előadást hallgathatnak, műszerekkel mérhetik a hangszereket, hangképet készíthetnek, megismerhetik hangszerük "fizikai oldalát" is. „ – állt a meghívóban.Miért olyan fontos, hogy a diákok ne csak a saját hangszerükkel ismerkedjenek, hanem tágabb értelemben, magával a hang terjedelmével is?

A kérdésben tulajdonképpen benne van a válasz is, hiszen ha valaki érdekesnek találja a fizikai jelenségeket, akkor a saját hangszerére és az általa kibocsátott hangokra is másképpen, sokkal koncentráltabban tud figyelni.
Ez a délután rávilágított arra, hogy igenis szükség van a napi, heti órákon túl olyan érdekességek bemutatására, mely szorosan kapcsolódik a hangszerek és a zene szeretetéhez.

Valljuk be: érteni és megérteni egy-egy hangszer működési elvét, a hangok fizikai törvényszerűségeit még nekünk, felnőtteknek is izgalmas élmény. Mit szóltak ehhez a gyerekek? Mit láttok, mennyivel figyelnek vagy reagálnak másképpen az órákon az előadáson részt vett diákok?

Gyerekeket tanítani számomra nemcsak hivatás, hanem egy igazi, valódi érték. És az, amikor mindehhez felelősséget is adunk a kezükbe, egy olyan felfedezni való dolgot, amit eddig nem láthattak, csak sejthettek, úgy gondolom igazán meghatározó élmény.

A résztvevők láthattak egy érdekes előadást egy nagyon lelkes fizikatanár tolmácsolásában. Horváth László tanár úr hozott pl. egy hangvillát, amit ki tudtunk hangosítani és be tudtunk mérni. Így a gyerekek láthatták a hang képét. Aztán hozott egy üvegsípot (Kundt cső), amiben fűrészpor volt, s amikor megfújta, akkor hangkép szerint áll be a fűrészpor. Ezek után mindenki kezébe vehetett egy mérő mikrofonnal felszerelt laptopot és kedvére méregethette a marimbákat, harangokat, vagy akár a dobokat.

S hogy ez milyen hatással volt a gyerekekre hosszú távon? Én azt veszem észre - bár még csak fél hónap telt el azóta – hogy ezek a gyerekek jobban értik a hangképzés jelentőségét és fontosságát. Precízebben figyelnek a hangok pontos megtalálására, hangzására.

Ez pedig nemcsak a mi, hanem elsősorban az ő hosszú távú munkájukat segíti elő.

Sokszor hangoztattam már a szülőknek, gyerekeknek, hogy jó lenne eljutni arra a szintre, amikor a zeneiskola intézménye mindenki számára az öröm és a kikapcsolódás forrása lenne.

  • Öröm a szülőnek, hogy a gyermeke olyan irányban bontogatja szárnyait, ami bármikor meghatározó és ráépíthető alap lehet az életében. Hiszen a zenei tudás nemcsak az alapműveltség meghatározó része, de a gyermek személyiségét is befolyásolhatja.
  • Öröm a gyermeknek, aki folyamatosan fejlődik, új dolgokat tanul, új érzéseket fedez fel és értéket ad a közösségének. A versenyeken és megmérettetéseken pedig sikerélményekkel bővelkedve térhet haza.
  • És öröm a tanár számára is, aki csiszolja a tehetségeket, míg végül azok maguktól is ragyognak…

Az óvári zeneiskola országos viszonylatban nagyon jó helyen van - mind hangszerek tekintetében, mind kollektívában, mind eredményekben. Sok versenyen veszünk részt. Ez eleve mutatja, hogy van kit vinni és eredményeket is tudunk felmutatni.

Ehhez már csak tényleg a töretlen lendület szükséges, amit talán ezzel a fizikai kísérleteken alapuló eseménnyel is fokozni tudunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.