Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Programok | Művészet

A PÁL UTCAI FIÚK - kiállítás a Felsch központban

Jan. 28. Hét 10:00 - Feb, 25. Hét 18:00
FLESCH KÖZPONT | Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.

Minden, amit eddig nem tudtál A Pál utcai fiúkról - interaktív vándorkiállítás a Móra Könyvkiadó támogatásával. Látogatható: február 25-ig.

Az író, Molnár Ferenc életét, munkásságát, a korabeli Budapestet, a századforduló jellegzetes tárgyi eszközeit, az egykor volt pesti gyermekek életét, játékait ismerhetik meg az érdeklődők. A regény keletkezésének történetét, szereplőit, a sztori valós helyszíneit és a mű utóéletét tárja elénk a paravánok, képek és a szöveg együttese.

A vándorkiállítás alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vett a Nemzeti Múzeum, a Vígszínház és a Móra Könyvkiadó.

Az 1907-ben megjelent regényt világszerte 35 nyelvre fordították le, és Olaszországban, Brazíliában kötelező, Lengyelországban és Japánban ajánlott olvasmány az iskolákban. Játék és harc, barátság és árulás, győzelem és halál. Molnár Ferenc regénye már 110 éve a fiatal olvasók kedvenc; az idők során készült belőle némafilm, hangosfilm, színdarab és zenés játék. Szereplői – akik Molnár Ferenchez hasonlóan a budapesti Józsefváros szülöttei – ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei. Gyerekkorunkban mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni, mint Boka, olyan elszántak, mint Nemecsek, és vágyunk egy helyre, ahol otthon érezhetjük magunkat, akárcsak a Pál utcai fiúk a grundon. A regény sikerének legnagyobb titka, hogy a történet hívószavai – a hűség, a kitartás, a felelősség, a kötelesség és az egymás iránti elköteleződés – ma éppolyan fontos és érvényes fogalmak, mint Molnár Ferenc idejében.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan iskolai csoportoknak lehetőségük van ingyenes játékos foglalkozáson is részt venni.

 

A bejelentkezéseket a 06-30-419-48-20-as telefonszámon Bakó Tünde fogadja.

FLESCH KÖZPONT

Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.