Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Programok | Előadás

Novics János könyvbemutatója a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Jún. 14. Pén 18:00 -20:00
| Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár

.

2019. június 14-én 18 órakor Novics János Hózentróger című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A mosonmagyaróvári származású író első önálló kötete – a Hózentróger – a Napkút Kiadó gondozásában jelenik meg 2019 júniusában az Ünnepi Könyvhét alkalmából. A könyvbemutatón Csiszár Péter a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélget Novics Jánossal. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Mi történik egy szenvedélyes és zavarodott kamasszal, ha elhúzza a csíkot otthonról és egyedül nekivág a nagyvilágnak? Túléli-e a kalandot, ha külföldön, egy idegen országban, élelem és pénz nélkül csavarog, és a szabad ég alatt tölti az éjszakákat? 1990-ben járunk, a rendszerváltás nyarán. Kisváros, valahol az északnyugati határnál. Egy tizenhat éves gimnazista fiú pár nappal a tanév vége előtt elszökik a szomszédos Ausztriába. Autóstoppal indul útnak, a táskájában néhány váltás ruha, könyv, konzervek és cigaretta.

Mindent maga mögött hagy: a családját, ahol nem talál megértésre, az iskolát, ahol hét tárgyból áll bukásra, a barátait és a verseit, amelyeket egy titokzatos szőke lányhoz írt. Csövezni kezd, kényelmetlen helyeken alszik, gyötri az éhség, megküzd a változékony időjárással, miközben mindvégig kísérti a múltja.

Menekülés? Lázadás? Szellemi útkeresés? Őrült szerelem? Serdülőkori identitászavar? Évtizedekkel a történtek után kamaszkori útját felidézve az elbeszélő ezekre a kérdésekre keresi a választ, de az emlékezés hátterében finoman kirajzolódik a közép-európai sors is, hazája és a nyugati világ sajátos viszonya.

Novics János 1974-ben született Mosonmagyaróváron, prózát ír. Publikált a Vár Ucca Műhelyben, a Tempevölgyben és a Holmiban. Polgári foglalkozása művelődésszervező, de volt lemezboltos, könyvtáros, sokáig a könyvkereskedelemben dolgozott és online szerkesztőként, újságíróként is tevékenykedett Veszprémben és Budapesten. Jelenleg a Balaton partján él kislányával és feleségével.

 

Győr-Moson-Sopron, Mosonmagyaróvár